Lego ima novost koja će mnoge oduševiti: Žele spasiti okoliš jednom papirnatom markicom

Twitter

Danski proizvođač igračaka Lego ne želi da njegove plastične kockice dospiju u smeće, pa pokušava pronaći način kako bi ih reciklirao.

U utorak su izvijestili da vlasnici Lego kockica u SAD-u od sada mogu preuzeti posebnu poštansku etiketu s njihove internetske stranice, skupiti svoje korištene kockice u kutiju i besplatno ih poslati proizvođaču.

Iz Lega su rekli da će te kockice čistiti, ponovno pakirati u kutije i davati ih neprofitnoj organizaciji “Teach for America” koja će ih poklanjati školama širom Sjedinjenih Država. Kockice će biti poslane i raznim klubovima za dječake i djevojčice iz Bostona, za izvannastavne programe.

Projekt je trenutno u pilot fazi, a ako se pokaže uspješnim, Lego će iduće godine taj program proširiti i van SAD-a.

Ta kompanija odavno svojim kupcima govori da zadrže kockice ili da ih daju drugima. Ali neki su zatražili drugi način da ih poklone, rekao je Tim Brooks, potpredsjednik Lega.

U posljednje vrijeme mnoge su velike kompanije krenule sa sličnim programima recikliranja, pa tako i Lego koji nastoji zadovoljiti kupce zabrinute zbog utjecaja plastike na okoliš. Plastika se ne rastvara, već raspada na sitne komade koje jedu ptice i druge divlje životinje, što im ugrožava zdravlje.

Lego radi i na pronalaženju drugog materijala za svoje raznobojne kockice. Ali to je izazov, rekao je Brooks.

Prošle godine je, međutim, počela proizvodnja lego drveća i lego grmlja od šećerne trske.

Rival te firme, Hasbro koji proizvodi Monopol, planira eliminirati upotrebu plastike u ambalaži do 2022. godine. I ta firma traga za materijalom koji će zamijeniti plastiku, ali i njima to ide teško, prenosi N1.


Komentari