Laže li ministar? Dalija Orešković tvrdi kako neće surađivati s Josipom Rimac

Robert Anic/PIXSELL

Daliji Orešković nije se svidjela ideja da surađuje s Josipom Rimac u izradi novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

S nevjericom je u javnosti je odjeknula izjava ministra uprave Lovre Kuščevića da će u izradi novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa sjediti Josipa Rimac, HDZ-ovka koja je bila kažnjena zbog sukoba interesa, a da stvar bude bolja ili bolje rečeno gora, Kuščević je kazao da će s njom na izradi Zakona surađivati bivša čelnica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Dalija Orešković, u čijem mandatu je Rimac upravo bila i kažnjena.

No, u takvom političkom paradoksu Dalija Orešković ne želi sudjelovati pa je tako poručila ministru da se više ne smatra članicom radne skupine o kojoj on govori.

“Članstvo u radnoj skupini za izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa bilo je članstvo po funkciji. Poziv za sudjelovanje u njoj bio je upućen Povjerenstvu kao tijelu i u njezinu smo radu uime Povjerenstva sudjelovali Davor Ivanjek i ja. U radnoj skupini nismo zastupali svoje osobne stavove, nego stavove Povjerenstva. Iako još nisam primila nikakvu obavijest o prestanku članstva, očekujem da će na moje mjesto doći netko od sadašnjih članova Povjerenstva”, izjavila je za Jutarnji list Orešković.

Također, kako Orešković tvrdi, Kuščević je njezino dosadašnje članstvo u radnoj skupini očito pokušao iskoristiti da popravi štetu nastalu objavom informacije da je Josipa Rimac na čelu radne skupinu za izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

“Kao članovi radne skupine nismo ni na koji način mogli utjecati na to tko će biti imenovan njezinim voditeljem niti bi to bilo primjereno. S obzirom na javnu percepciju imidža Josipe Rimac, ne postoji, prema mojem viđenju, bitna razlika između toga je li ona na poziciji državne tajnice u Ministarstvu uprave ili je voditeljica radne skupine za izmjenu Zakona o sprječavanju sukoba interesa. To je, međutim, stvar političke prakse i političke poruke koju šalje HDZ. Ako javnu percepciju o sebi žele graditi slanjem takvih političkih poruka, to je njihov problem”, kazala je Orešković.


Komentari