Lani 440 požara buknulo iz istog razloga! Policija upozorava: ‘Obratite pažnju, mogli bi biti kažnjeni od dvije do 15 tisuća kuna iako nije namjerno’

Budući da je došlo ljepše vrijeme, građani više vremena provode na otvorenom obavljajući poslove kao što je spaljivanje trave i korova na poljoprivrednim i drugim površinama.

Lani je zagrebačka policija evidentirala 440 požara na otvorenim prostorima, a ove godine  već ih je evidentirano 43. Stoga je policija uputila apel građanima da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, šumama i poljoprivrednim površinama, obrate više pozornosti pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima jer se takvi požari vrlo lako prošire na šume, stambene i gospodarske objekte, a ujedno mogu i ugroziti ljudske živote.

Osim materijalne štete, gašenje iziskuje angažiranje ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava zbog čega je potrebno voditi brigu o odgovornom ponašanju.

Iz policije podsjećaju da je temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana novčana kazna od 15 tisuća do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Za požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, predviđena je novčana kazna od dvije do 15 tisuća kuna.

Istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru.

Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.


Komentari