Kujundžić se obratio javnosti i priznao da prijatelj koji mu je posudio novac ima ugovore s HZZ-om

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ministar zdravstva, Milan Kujundžić, održao je konferenciju za novinare povodom napada na novinarku Slobodne Dalmacije.

Kujundžić je napad osudio, ali je dodao kako su možda radnici pomislili da se događa provala. “Prvo osuđujem incident, pohvaljujem policiju. To nisu moji rođaci, nitko me nije zvao. Oni su ljudi koji su radili na kući od susjeda”, rekao je Kujundžić. Rekao je da je otvoren prema svim pitanjima, ali smatra da se stvara atmosfera linča.

Smatra da se dogodila nomotehnička pogreška, ali sadržajna ne. Pozvao je da se istraže i drugi. Također, tvrdi da njegova supruga nije dobila povlašteni kredit već da je takav povoljniji kredit nešto što je dogovoreno kolektivnim ugovorom u zdravstvu.

Pozvao je novinare da istražuju njega, ali i druge, kako političare tako i nepolitičare. Rekao je da treba vidjeti koliko su neki stekli u vrijeme komunizma. “Hrvatskom narodu treba istina o svakome, tko što ima, koliko je zarađivao, koliko je platio poreza. Prvo na meni odradite do zadnjeg detalja, a onda i na svakom drugome”, rekao je.

Onda je komentirao imovinske kartice. Rekao je da će ispraviti ako se negdje potkrala neka greška. “Glede nekih teških neistina o mojoj ženi i njenoj firmi, tražit ćemo pravnu zaštitu. Rabljeni su pojmovi koji nisu istina, stečaj i likvidacija nije isto, ona je uredno otplatila kredit koji je digla. Kad netko ode u stečaj, može ostati dužan milijun ili sto. Prije nego je firma išla u likvidaciju, do zadnje kune su obveze ispoštovane”, rekao je Kujundžić.

Ona će tražiti pravnu zaštitu. “2010. godine pola kuće u Markuševcu smo žena i ja kupili od njene građevinske firme od 100.000 eura. Toliki smo kredit podigli uz stopu 6,40. To je vrijeme kad je građevina potonula, mi smo tada to pokušali prodati, nismo mogli dobiti ni 80.000 eura. Morali smo vratiti kredit firme prema banci pa smo sami digli kredit kako bismo riješili taj kredit”, rekao je Kujundžić.

“Što se tiče kuće na Ravnicama, to smo platili 195.000 eura. Digli smo 100.000 eura kredita u banci, 40.000 nam je posudio stari prijatelj, a 55.000 je sa moje i ženine štednje. Bilo koja državna tijela moći će provjeriti naše račune”, rekao je ministar.

“U tih deset godina, žena i ja s plaćama, a prije nego sam postao ministar imao sam 50 posto veću plaću, u deset godina smo mi zaradili oko pet milijuna kuna”, rekao je ministar.

Ostavka mi ne pada napamet. Cijeli život sam radio časno i pošteno. Ako se igdje pokaže da je jedna riječ krivo izgovorena, ostavka je najmanji problem. Ja se imam gdje vratiti. A kao čovjek propao bih u zemlju od srama. Odradit ću mandat do kraja. Ako sam učinio normotehničke pogreške, to ću ispraviti. Ali u sadržajnom smislu to nisam pogriješio”, rekao je.

Komentirao je posuđeni novac. “Miro Palac je moj strani prijatelj, još iz studentskih dana. On 20-30 godina ima dvije ljekarne, to je sve što znam. Ja se družim s ljudima iz medicinskih krugova kao što se vi možda družite s ljudima s kojima ste studirali”, rekao je Kujundžić o čovjeku koji mu je posudio novac. Na pitanje da njegove ljekarne imaju ugovor s HZZO-om rekao je da onda ne bi mogao nitko ništa raditi.

Ispričao je da za nula kuna radi u bolnici s najtežim pacijentima. Kaže da je već prebolio jedan karcinom od zračenja.

Osudio je napad na novinarku. Kaže da mu nisu rod. “Nažalost, ta moja kuća je već provaljivana dva ili tri puta. Ne želim ih pravdati, jesu li oni pomislili da netko provaljuje”, rekao je Kujundžić.

“Kuća u Ivanbegovini stoji tamo ista kao i prije 20 godina. Stambena površina je sto kvadrata. A tamo možete kupiti zemlje po jedan euro. Nitko je neće, mene srce vuče tamo. Nažalost, Ivanbegovina je simbol brojnih sela, napuštena je. Tamo su partizani 1944. i 1945. ubili 46 dečkiju. Sad Beljak i Bernardić kažu da nisu dovoljno ubili. U promjeru od 500 metara, 28 liječnika je iz tog sela, što u Hrvatskoj, što u Europi, što u SAD-u. Nemojte generalizirati hrvatska sela da su zaostala”, rekao je Kujundžić.

Komentari