Kujundžić o Plenkoviću: Premijer se neće dati ucjenjivati oko državnog proračuna

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u utorak se premijer Andrej Plenković neće dati od nikoga ucjenjivati oko državnog proračuna koji bi se, prema najavama, trebao naći na dnevnom redu Vlade u četvrtak, pa vjeruje da će se HNS do tada pribrati i shvatiti hrvatsku realnost.

“Ne znam što će biti u četvrtak, ali sam siguran da se premijer neće nikom dati ucjenjivati. Mi u HDZ-u smo spremni”, rekao je Kujundžić u KBC-u Sestre milosrdnice, gdje je prisustvovao otvaranju nove angio sale.

Treba li Vladu održati do kraja mandata bez obzira je li u njoj ostao HNS stvar je političke procjene, kaže Kujundžić. “U svakom slučaju vjerujem da će se HNS do četvrtka pribrati i da će shvatiti hrvatsku realnost“, dodao je.

Što se tiče zahtjeva zdravstvenih i školskih sindikata za većim plaćama Kujundžić vjeruje da je rješenje u dijalogu.

“Plaće u Hrvatskoj su relativno male i ljudi očekuju i žele veće plaće, a s druge stane moramo biti realni koliki je BDP, odnosno koliko možemo izdvojiti za plaće a da ne ugrozimo drugi dio, a to je u da medicini da možemo kupovati lijekove i aparate. Zato treba naći mjeru, a mjera je u dijalogu, razumijevanju i kompromisu”, kazao je Kujundžić.

Rekao je i kako njegova dužnosnička plaća iznosi oko 17.300 kuna.

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić istaknuo je, komentirajući zahtjeve sindikata, da je rast plaća u javnom sektoru za vrijeme aktualne Vlade bio viši od 11 posto i da će s najavljenim porastom za 6,12 posto biti viši od 18 posto. “To je puno više nego što su rasli gospodarstvo i BDP”, naglasio je.

“Zahtjev sindikata učitelja bio 6,11, vlada je ponudila 6,12 posto, tako da stvarno ne vidim razloga za štrajk”, rekao je Pavić koji se nada da će se to pitanje riješiti do rasprave o proračunu za iduću godinu.


Komentari