‘KUĆA JE IŠLA LIJEVO-DESNO’ Sinoćnji potres Zagrepčane je podsjetio na 2020., a razlog je nevjerojatan!

Potres (Foto: EMSC)

Slab potres s epicentrom kod Markuševca, tri minute iza ponoći, uznemirio je Zagrepčane. Tomu svjedoči preko tisuću komentara na aplikaciji EMSC.

“Kao da će se tlo rasprsnuti u Dubravi. Užas”, “Velika buka i grmljavina”, “Zatutnjalo i zatreslo se poprilično”, “Jako je zatreslo. Bilo je preko 3 po Richteru”, “U Markuševcu je jako zatresao potres, kuća je išla lijevo-desno”, neki su od komentara.

Podsjetimo, Seizmološka služba izvijestila je da je magnituda potresa iznosila 2.8, a intenzitet u epicentru III-IV stupnja EMS. Potres se osjetio u užem epicentralnom području.

Ono što je nevjerojatna slučajnost koju su Zagrepčani sigurno zamijetili jest da je prije točno dvije godine također zabilježen potres s epicentrom u Markuševcu. Doduše, podrhtavanje se u 2020. dogodilo nešto kasnije, no magnituda je slična.

“U  20.24 sati zabilježen je slab potres s epicentrom u Markuševcu. Magnituda potresa iznosila je 2.4 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III  (tri) stupnja EMS ljestvice. Prema dosadašnjim informacijama, potres se osjetio u Zagrebu”, izvijestili su tada hrvatski seizmografi.

Dva dana ranije, 17. lipnja 2020., Zagrepčane je uznemirio potres umjerene jačine. Magnituda je tada iznosila iznosila je 3.1 prema Richteru. No, to nije ništa neuobičajeno jer je u ožujku te godine Zagreb pogodio snažan potres te je uslijedila serija slabijih potresa.

Seizmolog Krešimir Kuk u ožujku 2022. godine otkrio je da su se potresi prorijedili na zagrebačkom području.

“Potresi nisu jednoliki, imamo već duže periode kada ne bilježimo potrese, a onda se dogodi nekoliko potresa u nekoliko dana. Možemo reći da je to potpuno uobičajena, normalna seizmička aktivnost zagrebačkog područja”, izjavio je tada za Hrvatski radio.

Komentari