Krenula je rasprava: Evo tko se sve zalaže za zabranu rada nedjeljom

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Sve se više u javnom prostoru progovara o zabrani rada nedjeljom, koja bi se odnosila na trgovačke centre. Povod za tu temu dali su prije nekoliko tjedana rukovodeći u trgovačkom lancu KTC koji su doista djelatnike svojih trgovina, nedjeljom oslobodili rada. Da je ta metoda ostavila traga potvrdile su i riječi jedne od prodavačica Jasmine Rušak koja je za Jutarnji list otvorila dušu.

”Kada smo čuli za odluku da više nećemo raditi nedjeljom, od sreće smo gotovo svi zaplakali”, rekla je ova majka dvoje male djece dodajući kako je sretna jer je nedjelja dan za obitelj te će sada imati vremena za aktivnosti, o kojima je ranije mogla samo sanjati. O neradnoj nedjelji za trgovce, razgovaralo se ovih dana i kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koju su posjetili predstavnici Hrvatskog saveza za nedjelju. Šefica države podržala je njihovu inicijativu za uvođenje neradne nedjelje te najavila kako će od resornih ministara zatražiti razmatranje tog prijedloga, kao i donošenje zakonskih rješenja za zaštitu radnika i pomoć obitelji.

Inače, kao što je poznato među predstavnicima Saveza bila je i bivša europarlamentarka Marijana Petir, bivša europarlamentarka, fra Božo Vuleta, predsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira i Hrvatskoga saveza za nedjelju, Krešimir Sever, predsjednik Hrvatskog nezavisnog sindikata, i Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine SSSH. Petir je te prigode naglasila kako je nedjelja dan za obitelj, a to je ujedno i najčešći razlog za uvođenje slobodne nedjelje kod građana u ispitivanju koje je provedeno u suradnji s agencijom Promocija plus u veljači ove godine.

Prilikom tog istraživanja 82 posto građana založilo se za uvođenje neradne nedjelje, zanimljivo, većina trgovačkih lanaca koji su u stranom vlasništvu u matičnim državama ne rade, dok to u Hrvatskoj nije slučaj.

”To pokazuje licemjerstvo velikih i moćnih. Kada je riječ o posljedicama po gospodarstvo, podaci Porezne uprave pokazuju da je promet najveći petkom, a ne nedjeljom, stoga nema opravdanih razloga da se rad trgovina nedjeljom ne regulira”, izjavila je Petir. Istraživanje je pokazalo i kako se za neradne nedjelje u većoj mjeri zalažu žene, nego muškarci. Konkretnije za slobodne nedjelje je 87 posto ispitanica, ali i 77 posto ispitanika dok je većina zagovaratelja slobodne nedjelje starijih dobnih skupina.


Veća je konkurencija slobodne nedjelje među srednje i niže obrazovanima, dok su visokoobrazovani u većoj mjeri zagovornici rada nedjeljom. Više je onih s manjim primanjima, koji se zalažu za slobodnu nedjelju, a osim toga u zagrebačkoj i sjevernojadranskoj regiji veći je udio protivnika slobodne nedjelje, dok se Dalmatinci i Slavonci u najvećoj mjeri zalažu za to da ovaj dan bude slobodan.

Što je više članova u određenom kućanstvu, to je veća potpora slobodnoj nedjelji, još je jedan od pokazatelja ispitivanja koje je otkrilo i kako 68 posto stanovništvo kupuje nedjeljom, njih 18 posto svaku nedjelju, a među njima 75 posto je onih koji nedjeljom kupnju baziraju na prehrambenim proizvodima.

Komentari

loading...
-->