KREĆE POZIV ZA GRADSKE STANOVE: Poznato tko će imati prednost i koji su kriteriji

Foto: Matija Habljak/PIXSELL/ Ilustracija

Ove srijede kreće javni poziv građanima koji su u potresu ostali bez doma. U hostelu Arena trenutno živi 200-tinjak građana, a sada se mogu prijaviti za smještaj u gradskim stanovima. Isto vrijedi i za 84 obitelji koje žive u kontejnerima u podsljemenskoj zoni.

“Očekujemo da će otprilike polovica ljudi iz Hostela Arena zadovoljiti uvjete natječaja i to bi onda bilo nekih 50-ak stanova”, otkrio je zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet.

Prije nekoliko dana je otkrio što će sve biti potrebno za prijavu.

“Javni poziv će biti na stranicama grada i vratima hotela i trebat će pripremiti nekoliko dokumenata – dokaz da je zgrada dobila crvenu ili žutu naljepnicu, imovinski cenzus, broj članova obitelji i mi ćemo sa svoje strane provjeriti podudaraju li se ti podaci s našim”, objasnio je dogradonačelnik.

Stanovi će biti opremljeni osnovnim uređajima, a prednost će imati obitelji s djecom te samohrani roditelji. S obzirom na to da neće biti dovoljno stanova za sve, gledat će se i imovinsko stanje.

“Što se tiče rokova, dakle javni poziv će biti raspisan sutra i trajat će mjesec dana, a nakon toga ide evaluacija pristiglih prijava za koju će isto trebati još mjesec dana, do mjesec i pol”, izjavio je Korlaet.

Ekipa RTL-a upitala je jednu od stanarki hostela Arena, hoće li se javiti na natječaj za gradske stanove.

“Budući da obnova tako sporo ide i pitanje je kad ćemo se vratiti doma, mi smo odlučili se javiti na ovaj natječaj za gradske stanove. Nadamo se da ćemo dobiti da možemo ponovno normalno funkcionirati kao obitelj”, otkrila je Jasnica.

Na obnovu čekaju i stanovnici Zaprešića koji upozoravaju da subvenciju od dvije tisuće kuna od Grada mogu primati samo dvije godine, a na gradske stanove ne mogu računati. Nadaju se skorašnjem pomaku i ubrzanju obnove.

“Imate ljudi, ako ta subvencija prestane, oni su doslovno beskućnici. Grad Zaprešić nema gradskih stanova, mi to znamo, ali mora imati neki plan, što će s nama? Jesmo li mi građani grada Zaprešića ili samo potrošna roba kad su izbori?”, zaključuje jedan od stanovnika Zaprešića Zdenko K.

Komentari