KREĆE NAPLATA TANKIH PLASTIČNIH VREĆICA: Cijenu određuje prodavač, izmjene donose i oznaku tetrapaka mlijeka kao povratnu ambalažu

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Upotreba laganih plastičnih vrećica u Hrvatskoj je zabranjena od ove ove godine. Razlog tome je što su jednokratne, tj. ne mogu se koristiti više puta. No, vrlo lagane plastične vrećice, najčešće korištene pri kupnji voća i povrća, ostale su u u potrebi.

Zbog njihova prekomjerena korištenja koje rezultira zagađenjem okoliša odbacivanjem tih plastičnih vrećica, u Hrvatskoj se od iduće godine uvodi njihova naplata.

“Cijenu će odrediti sami trgovci, a smisao je smanjenje potrošnje i takvih vrlo laganih plastičnih vrećica. One sad imaju oznaku koristite ih štedljivo”, objasnila je za HRT Sanja Radović, načelnica Sektora za održivo gospodarenje otpadom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

“Pokušalo se utjecati na navike potrošača. međutim, sad će ta oznaka biti vidljiva da se vrećice naplaćuju pa kupci znaju da vrećicu moraju vratiti”, tumači Radović.

Novim će se pravilnikom promijeniti i oznaka za povratnu naknadu koja sad iznosi 50 lipa, a od 2023. izračunavat će se u centima.

“Nova uredba koja će sljedeće godine stupiti na snagu će onda odredit stvarno iznos u eurima povratne naknade.” Radović najavljuje i kako će se sustav proširiti na još neku ambalažu pića. “… umjesto limita koji smo imali dva decilitra jednako i veće donji limit više neće postojati a gornji limit će biti tri litre za takvu ambalažu za pića.”

Među novitetima je i oznaka tetrapaka mlijeka povratnom naknadom. Novi će pravilnik odrediti i razdoblje prilagodbe za proizvođače.

Proizvođači su ti koji pate promjenom pravilnika. Tvrtke se traženjem rješenja prilagođavaju situaciji na tržištu, objašnjava Ana Falak, direktorica Udruge kemijske industrije Hrvatske udruge poslodavaca. “Ono što vidimo je da teže tome da veći udio reciklata ugrađuju u svoj finalni proizvod. Danas na tržištu imamo situaciju da je cijena reciklata veća od osnovne sirovine”, tumači.

Javno savjetovanje o novom pravilniku traje do 10. prosinca.

Komentari