KREĆE MASOVNO TESTIRANJE U ZAGREBU! Donosimo sve što trebate znati o brzom testu!

FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je objavio kako od ponedjeljka, 23. studenog u Zagrebu kreće masovno testiranje brzim antigenskim testovima na koronavirus.

Testiranja će se provoditi na 12 lokacija u Zagrebu, a za prvu ruku nabavljeno je 50 tisuća testova, javlja Radio Sljeme. Beroš smatra kako bi se njihovim uvođenjem mogle smanjiti gužve na testiranjima i ubrzati cijeli proces za 25 do 30 posto.

Što se tiče antigenskih testova, on izgleda slično kao test za trudnoću. Od osobe se uzme bris iz nosa ili usta i prati se kakav će biti rezultat koji stiže u roku od 15 minuta. S tim testom medicinsko osoblje može u kratkom roku saznati je li neki pacijent inficiran, može li zaraziti druge ljude te ga, u slučaju da je pozitivan, odmah izolirati, najavili su iz gradske uprave.

HZZO je utvrdio cijenu za postupak brzog antigenskog testa na bolest COVID-19, koja iznosi 103,74 kune za jedan test.


Ova vrsta testova ne dokazuje genetske sekvence virusa kao što je to slučaj kod RT-PCR-testa, već pronalaze proteine koji ukazuju na virus. Da bi bio učinkovit, osoba mora imati simptome Covida-19, a najveća mana antigenskih testova je pouzdanost, odnosno osjetljivost iako se i to popravilo od pojave koronavirusa.

Da bi test prepoznao je li osoba oboljela, virusa mora biti dovoljno da bi bili vidljivi, a obično kada pacijent ima dosta virusa, ima i simptome. Antigenski testovi mogu posebno dobro prepoznati zarazu kad je količina virusa na najvišoj razini. To je ujedno trenutak u kojem su zaražene osobe najopasnije i u stadiju u kojem najlakše i najviše šire zarazu, a da to ni ne znaju jer su asimptomatični.

Kako je to rekao Beroš, kada ovakav test da pozitivan nalaz, to znači da je on uistinu takav, ali ako da negativan nalaz, to ne mora nužno značiti da je nalaz i negativan, pa se takve bolesnike upućuje na PCR testiranje.

Komentari

loading...