KRAJ PAPIROLOGIJE? STIŽU PRVI ‘UBERI ZA BANKARSTVO’: Dvije najveće mobilne banke u Europi u utrci za hrvatsko tržište

Screenshot blog.revolut.com

Utrka između dvije najveće mobilne banke u Europi, Revoluta i N26,  koje se često naziva i Uberima za bankarstvo, do ljeta će se voditi i na hrvatskom tržištu, javlja Poslovni dnevnik.

Andreas Kapsos, direktor marketinga britanske mobilne banke Revolut, potvrdio je da se već intenzivno pripremaju za širenje u Hrvatsku. Budući da je njemačka mobilna banka N26 nedavno ušla na slovensko tržište, a nije iznijela daljnje planove širenja, nagađa se da bi i oni mogli krenuti u utrku za hrvatsko tržište. Inače, radi se o dvije najveće mobilne banke u Europi koje su glavni konkurenti.

“Službeno lansiranje Revoluta u Hrvatskoj bit će u idućih nekoliko mjeseci čim dodamo podršku za hrvatsku kunu (HRK) kao jednu od osnovnih valuta. Kad to napravimo svatko će u Hrvatskoj moći primati uplate u kunama na svoj račun na Revolutu, bilo s drugog bankovnog računa ili s drugih kartica, a čim to bude gotovo tražit ćemo i country managera za Hrvatsku”, poručio je Kapsos.

Mobilne banke, naime, rade kao i druge mobilne aplikacije, odnosno nisu isto što i mobilno bankarstvo koje nude sve banke u Hrvatskoj. Registracija korisnika se u mobilnim bankama radi odmah preko mobitela, i to bez papirologije. Odmah se dobije tekući račun koji ima IBAN i vrijedi u cijeloj Europi. I Revolut i N26 imaju europske bankarske licencije, što znači da mogu raditi u svim članicama Unije pa tako i Hrvatskoj.

Dio je to inicijative Europske komisije o jedinstvenom digitalnom tržištu u sklopu čega se liberalizira platni promet u Uniji. U sklopu toga, depoziti na korisničkim računima ove dvije mobilne banke zaštićeni su do iznosa od 100 tisuća eura, kao i na računima postojećih banaka u Hrvatskoj. Pitali smo Hrvatsku Narodnu Banku (HNB) hoće li mobilne banke poput Revoluta ili N26, kad se odluči doći u Hrvatsku, morati zadovoljiti i neke posebne uvjete da bi radile na hrvatskom tržištu, zatim da li građani mogu primati plaću na račune tih banaka i nadzire li HNB, odnosno ima li pravo nadzirati, rad takvih banaka.

Primjerice, Revolut ima europsku bankarsku licenciju od centralne banke Litve. No, do zaključivanja ovog broja Poslovnog dnevnika iz HNB-a nismo dobili odgovor. Ako je suditi po dosadašnjim akcijama hrvatske središnje banke, onda ona u slučaju europskih bankarskih licencija nema nadležnost nad nadolazećim fintech igračima. Ipak, HNB je prije tri godine izdao priopćenje u kojem je građane upozorio da dobro pročitaju kakve ugovore potpisuju s financijskim institucijama iz zemlja Unije, a koje otvaraju poslovnice u Hrvatskoj bez odobrenja HNB-a, jer HNB u tim slučajevima nema nadležnost. HNB je pri tome naveo da to radi zbog učestalih upita u vezi Ferratum banke koja je licencirana kao kreditna institucija na Malti, također članici EU.

Iako je Revolut dosad vrlo uspješno “izazivao” postojeće igrače, primjerice riječ je o jedinoj većoj banci u Europi koja omogućuje izravnu kupovinu i prodaju kriptovaluta, početkom ove godine upao je u prvu veću aferu. Slučajno ili ne ona se poklopila s odlaskom direktora financija Petera O’Higginsa, koji je u startupu bio od takoreći od početka, a za što je suosnivač i izvršni direktor Nikolaj Storonski rekao da nije povezano. Britanski Financial Conduct Authority od zimus propitkuje Revolut zbog sumnje da je u brzom širenju zanemario propise o sprečavanju pranja novca, što kompanija negira.


Komentari