Koronavirus širi se rekordnom brzinom: Hrvatsko ministarstvo preporučuje oprez!

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova hrvatskim građanima prije putovanja u Kinu preporuča oprez i detaljno informiranje o pojavi novog virusa, ali zasad nema preporuke da se putovanje u tu zemlju odgodi.

Ministarstvo preporučuje strogo pridržavanje uobičajenih mjera smanjenja rizika od respiratornih bolesti te praćenje obavijesti kineskih zdravstvenih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije o stanju širenja virusa i preventivnim mjerama koje treba poduzimati.

Broj pacijenata koji pate od respiratorne bolesti uzrokovane novim koronavirusom popeo se u Kini do četvrtka na 571, uključujući 17 mrtvih, rekli su kineski dužnosnici.

Strahuje se da bi se broj oboljelih mogao povećati u nadolazećim danima, kad se očekuje da će milijuni ljudi otputovati iz velikih gradova poput Wuhana na slavlje lunarne nove godine koje počinje u subotu.

Slučajevi zaraženih još su prijavljeni u Japanu, na Filipinima, u Južnoj Koreji, na Tajvanu, Tajlandu i u SAD-u, kao i u kineskim upravnim regijama Hong Kongu i Makau.


Komentari