Korlaet o Horvatu: ‘Volio bih vjerovati da je ovo što izjavljuje ministar ostvarivo’, otkrio i kada kreću radovi u Zagrebu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet govorio je o obnovi za RTL. Na pitanje osjeća li se Gradska upravo djelomično krivima šta se do lipnja neće potrošiti novac iz Fonda solidarnosti, Korlaet kaže da su učinili sve što je u njihovoj moći.

“Svaki petak imamo koordinacije na temu potresa. Svi uredi izvještavaju koliko su toga prijavili, ugovorili i refundirali iz Fonda solidarnosti za obnovu. Bilanca je milijardu i 800 milijuna kuna prijavljenih, 720 milijuna kuna ugovorenih, i 26 refundiranih ali će ta krivulja ići prema gore”, objasnio je.

Na pitanje hoće li se sav novac iskoristiti do lipnja za sve što je prijavljeno, Tomaševićev zamjenik nije previše optimističan.

“Ne bih rekao da ćemo iskoristiti sve što smo prijavili, ali što smo ugovorili da. Najveća količina novaca se tiče projektne dokumentacije. Kada radovi budu dovršeni iznos će biti veći”, kaže Korlaet i dodaje da ono što su prijavili neće iskoristiti zbog kratkog roka.

“Rok je prekratak, neprirodno kratak. Sam po sebi je kratak, a kamo li ako uzmemo u obzir druge potrese, progresivnu štetu i COVID zbog kojeg se nije moglo raditi”, ističe.

Osvrnuo se i na izjavu ministra graditeljstva Darka Horvata da će se do lipnja iskoristiti svih 5 milijardi kuna. Korlaet smatra da je bilanca u Zagrebu bolja od državne u postotku.

“Volio bih vjerovati da ovo što izjavljuje ministar Horvat ostvarivo. Zadržat ću se na tome”, kratko je poručio.

Komentirao je i navode zašto obnova u glavnom gradu Hrvatske stoji. Korlaet kaže da je ministarstvo zatrpano prijavama za konstrukcijsku obnovu zgrada sa žutom i crvenom naljepnicom. Dobili su gotovo 15 tisuća zahtjeva, otkriva Tomaševićev zamjenik.

“Treba ih procesuirati spustiti na Fond koji bi ih trebao provesti u djelo. Dali smo 16 stručnjaka ministarstvu i tri Fondu i nadam se da će to krenuti”, dodaje.

Luka Korlaet ističe i da su svjesni problema oko obnove, a za kraj je otkrio kada će se u Zagrebu vidjeti prvi konkretni radovi.

“Čuo sam se s v.d. ravnateljicom Fonda za obnovu, rekla je da će početkom ožujka biti prva višestambena zgrada, obiteljska kuća, popravak i zamjena, dok nekonstrukcijska obnova kreće početkom proljeća te da će se popravljati 875 zelenih zgrada”, zaključio je.

Komentari