Koristite iPhone? Možda je i vaš uređaj hakiran

Pixabay

Ako bi vlasnici iPhonea posjetili određene hakirane stranice, u njihov bi se telefon ubacio malware koji je imao pristup njihovoj lokaciji, povijesti poruka, fotografijama i drugim osjetljivim informacijama, piše N1.

Posljednje informacije koje dolaze od sigurnosnih stručnjaka iz Googlea, pokazuju da zaista nitko i nikada ne može biti siguran – pa čak ni vlasnici iPhonea.

Kako su otkrili iz Googlea, hakeri su preuzeli kontrolu nad određenim internetskim stranicama putem kojih su, kada su korisnici iPhonea posjetili te stranice, ubacili u njihove telefone maliciozni softver.

Telefoni su bili nezaštićeni oko 30 mjeseci, a hakeri nisu mogli napadati korisnike koje su htjeli, već su nastradali svi koji su posjećivali hakirane stranice. Nakon što su hakeri pristupili telefonima, imali su pristup njihovim najvećim tajnama, komentirali su na The Guardianu.

Hakerima bi se slale informacije o lokaciji telefona, lozinke iz keychaina, povijesti komunikacije putem iMessagea, WhatsAppa i drugih aplikacija, imali su pristup fotografijama, podacima iz Gmaila i tako dalje.

Srećom, jednom kada bi korisnici restartali telefon, hakeri više ne bi imali pristup njihovom telefonu, no putem ukradenih autentifikacijskih tokena mogli su imati pristup različitim računima i profilima korisnika čije su telefone hakirali i nakon ponovnog pokretanja iPhonea.

Prema riječima stručnjaka za sigurnost koji je dio tima zaslužnog za otkrivanje propusta u iPhoneu, Iana Beera, gotovo je sigurno da postoje i druge slične hakerske kampanje koje još nisu otkrivene te je korisnicima mobilnih uređaja poručio da moraju biti svjesni postojanja alata za masovno eksploatiranje telefona i ponašati se sukladno s tim.


Komentari