KONTROLORI LETA U ŠTRAJKU: Prepoterećeni su i pod stresom! Smanjuje se broj zrakoplova koji prelijeću Hrvatsku

Kontrola leta (Foto: Kontrola zračne plovidbe)

Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja (HSSKL) najavio je da će njihovi članovi početi štrajk u četvrtak, 21. srpnja, u 7 sati. Kao glavni razlog štrajka naveli su preoptrećenost kontrolora letenja i manjak stručnog kadra.

“Smanjenje učinkovitosti i potencijalno ugrožavanje sigurnosti zračnog prometa neminovna je posljedica preopterećenosti kontrolora letenja i manjka stručnog kadra, što je ključni razlog štrajka članova Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja”, istaknuli su iz tog sindikata i dodali kako je to rezultat višemjesečnih pregovora koji su počeli još 24. ožujka i niza neuspješnih pokušaja postizanja dogovora s Upravom Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

U sindikatu kažu da Uprava u konačnici nije pokazala razumijevanje za zahtjeve kontrolora letenja u čijim smjenama se već sada bilježe rekordne brojke praćenja zrakoplovnih operacija na našem nebu, čak i u odnosu na predpandemijske godine.

Jedan od najstresnijih poslova

Članovi Sindikata predlažu korigiranje općeg dijela kolektivnog ugovora, što podrazumijeva optimalnu raspodjelu dnevnog i tjednog odmora. To bi bilo omogućeno uz ukidanje prekovremenih smjena te ukidanje pripravnosti na poziv, a sve u svrhu smanjenja rizika od povećanog stresa (tzv. Burn out).

Također, nakon noćne smjene kontrolorima mora biti omogućen odmor od minimalno 48 sati, te da za kraći odmor od 48 sati poslodavac mora dobiti pisani pristanak radnika, u što bi trebali biti uključeni svi zaposlenici koji rade operativno i u smjenama, a ne samo kontrolori, istaknuli su iz HSSKL-a.

“Poznato je da je naš posao jedan od najstresnijih na svijetu i da kontinuirano upozoravamo na preopterećenost i rizik od povećanog stresa. Zbog toga je potrebno što prije prilagoditi uvjete rada kako bi se spriječilo ugrožavanje sigurnosti zrakoplovnog prometa”, izjavio je Krešimir Rakoci, predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja koji okuplja 365 članova od kojih je 270 kontrolora zračnog prometa.

Krešimir Rakoci predsjednik HSSKL, foto: HSSKL

Iz HSSKL-a su napomenuli da će od prvog dana broj zrakoplova koji prelijeću Hrvatsku biti smanjen na 40 posto ukupnog propisanog kapaciteta. Što se tiče prometa na zračnim lukama, on će ostati nepromijenjen do subote, 23. srpnja, od kada će kapaciteti svih zračnih luka u Hrvatskoj, osim Zračne luke Osijek, biti smanjeni na 50 posto ukupno planiranih zrakoplova.

Iz sindikata se nadaju razumijevanju i dogovoru s Upravom Hrvatske kontrole zračne plovidbe, a sve kako bi, što je moguće prije, bio osiguran nesmetani rad svih zračnih luka.


Komentari