Konačno! Od danas su petarde službeno zabranjene

Ilustracija

Iako je MUP tijekom proteklih dana uporno slao apele da se ne koristi pirotehnika, zbog slijeda događaja koji su pogodili Hrvatsku, ali i opasnosti i posljedica petardi za ljude i kućne ljubimce, malobrojni su poslušali navedenu zamolbu.

Ipak, s današnjim danom na snagu je konačno stupila zakonska zabrana petardi za koju su se proteklih osam godina zalagali Prijatelji životinja, mnoge druge udruge, institucije, mediji, stručnjaci, veterinari, liječnici, pedijatri, ministarstva i većinska javnost.

18. prosinca 2020. godine, donešen Zakon o eksplozivnim tvarima kojim je zabranjeno korištenje pirotehničkih sredstava kategorija F2 i F3, a danas je tak akt stupio na snagu.

Prijatelji životinja ističu da je ovaj dan značajan za Hrvatsku, za sve njezine građane, kao i za sve životinje. Vjeruju da je ovo samo prvi značajan korak da se Zakon o eksplozivnim tvarima u potpunosti ispravi u smjeru potpunog ograničenja uporabe pirotehnike koja je opasna kada se nađe u rukama građana, što pokazuju i nove brojne ozljede djece, odraslih i životinja.

„Mnogi su i protekle dane proveli sa svojim četveronožnim članovima obitelji u kupaonici, sa spuštenim roletama i sredstvima za smirenje strepeći da ne dođe do najgoreg – otkazivanja srca njihova prijatelja, a neki su, nažalost, doživjeli i to najgore iskustvo. Mnogi su se zbog petardi, naročito 29. i 30. prosinca, trzali na svaki zvuk petarde ili nekog drugog pirotehničkog sredstva misleći na trenutak da stiže novi potres. Neki su bili i u bolnici previjajući teško ozlijeđene dijelove tijela. Stoga je ovaj datum zaista dugo očekivan i zaista pozitivna stvar za početak ove godine”, navode Prijatelji životinja.


Komentari