Konačno je poznat datum otvaranja sljemenske žičare, zna se i kolika će biti cijena vožnje

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Izgradnja sljemenske žičare podigla je mnogo prašine u modernoj povijesti zagreba. Ona je bila jedan od najvažnijih kapitalnih projekata aktualnog gradonačelnika Milana Bandića još od samih početaka njegovog mandata, a sada se na kraju njegove dvadesetogodišnje vladavine gradom konačno nazire i završetak izgradnje žičare.

Žičara je navodno trebala biti puštena u pogon već u rujnu, no korona je odgodila planove tako da je očekivan početak rada najavljen za listopad, otkrio je glavni voditelj projekta, Goran Radić, za 24 sata. Također je otkrio kako će vožnja koštati oko pedesetak kuna.

Nedavno su na Sljeme su konačno stigle i gondole za novu žičaru. Bit će ih oko 80 a u jednom će satu moći prevesti i do 1500 ljudi. Vožnja do vrha sljemena trebala bi trajati 16 minuta, a voziti će brzinom od 20 km/h.

Nove su kabine široke i visoke dva metra, a u jednu stane deset putnika. Opremljene su grijanim sjedalima i bežičnim internetom

Prilagođene su i za osobe s invaliditetom, a i za prijevoz onih kojima se na vrhu Medvednice dogodila nezgoda pa moraju biti prevoženi u nosilima. Kabine su opremljene i nosilima za skije i snowboarde, no na žalost s vanjske strane nisu predviđeni pretinci za bicikle. Ipak, bicikli će se moći prevoziti u unutrašnjosti kabina.


Sama zgrada žičare sadržavati će i podzemnu garažu na dvije etaže, s više od 200 parkirnih mjesta. Inače, cijena inicijalnog projekta bila je 300 milijuna kuna bez PDV-a, no kasnije je narasla 537 milijuna kuna.

Komentari