KOME SVE PRIJETI SMJENA ZBOG TORTURE NA GRANICI: ‘Živimo u Hrvatskoj gdje je ovo sve već viđeno’

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ne stišava se bura oko policajaca i slučaja premlaćivanja migranata na granici. Glavni ravnatelj policije Nikola Milina izvijestio je da su trojica od četvorice policajaca suspendirana.

Riječ je o pripadnicima interventne policije PU Istarske na ispomoći PU Karlovačkoj u nadzoru granice. Policajci dosad nisu bili evidentirani zbog disciplinskih prekršaja.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da je istragom utvrđeno da su batinaši snimljeni kako tuku migrante ipak policijski službenici.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako Božinović i dalje ima njegovo povjerenje. No za sve će netko morati odgovarati, a u tom slučaju prvi na meti vjerojatno će biti pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granice Zoran Ničeno.

Odgovornost bi mogla biti i na zamjeniku glavnog ravnatelja policije Jozi Šukeru, a sasvim je sigurno da bi u tom slučaju posljedice mogao snositi i Josip Gago, načelnik postaje granične policije Cetingrad gdje se incident navodno dogodio, piše Jutarnji.

Oštra reakcija

Na sve stigla je i reakcija iz sindikata policijskih službenika. Oni su se oglasili preko Facebooka.

“Uz policajce našli su i “Pedra” koji će visjeti za dobrobit viših interesa (čitaj šefova), a to će biti po svemu sudeći načelnik PGP Cetingrad kao najniži u lancu hijerarhije na postajnom području na kojem se događaj i dogodio, iako on i nije rukovoditelj tim policajcima.

A gle čuda, nitko se u toj hijerarhiji odgovornosti nije sjetio načelnika Policijske uprave karlovačke koji je izravno odgovoran za policijske službenike koji dolaze na ispomoć iz drugih policijskih uprava.

Da živimo u normalnoj državi ostavku bi zbog ovog incidenta, ako zbog ničega drugoga onda zbog moralnih razloga, trebao ponuditi sam glavni ravnatelj policije, kažemo s razlogom ponuditi ne dati, jer očito je da su zakazali svi mehanizmi kontrole i nadzora koje provodi Ravnateljstvo policije, a osobito nakon jučerašnje blamaže s izjavama u javnosti.

A na ministru i premijeru je da odluče hoće li ju prihvatiti ili ne, ali živimo u Hrvatskoj gdje je ovo sve već viđeno i pitamo se zašto nam mladi obrazovani policijski službenici odlaze iz sustava.

Ne odlaze samo zbog plaće već zbog silnih nepravdi koje svakodnevno gledaju u sustavu u kojem pojedinci, koji su postavljeni po kojekakvim rodbinskom, kumovskom, interesom (ne stranačkom jer on je daleko ispod ovog interesnog) ključu “vedre i oblače” i rade što žele i zbog toga prolaze neokrznuti, dok se “običnog” policajca gazi zbog banalnih sitnica poput nenošenja kap”, stoji u objavi.


Komentari