‘KOME ODGOVARA TAJ NERED?’ Potezi majstora naišli na negodovanje: ‘Ne smiješ mu ništa reći jer ti neće doći’

Vodoinstalater, ilustracija (Foto: Pixabay)

Potraga za majstorima i cijena njihovog rada u zadnje vrijeme je često u fokusu javnosti, a neizdavanje računa za obavljene poslove od strane pojedinih majstora, navelo je korisnika Reddita da se zapita kome se to isplati.

“Koliko vas ima iskustva s majstorima koji vam ne izdaju račune? Pogotovo recimo struja voda, kad se radi nikakva projektna dokumentacija, nikakav račun ništa, i ovo je pogotovo izraženo u malim mjestima gdje majstora nema i pogotovo je izraženo na otocima. Kome odgovora taj nered? Mislim iz viđenja znam obrtnika koji ima kuće aute stanove brodicu a dobit obrta 0 kn. Žena ne radi i kćer dobila neku stipendiju po socijalnom ključu. Kako to nitko ne vodi računa o tome ? Kome takav nered odgovara počevši od nas kao korisnika tih usluga do države da joj to paše?”, napisao je i pokrenuo žustru raspravu.

Većina korisnika pisala je u komentarima kako takav pristup pogoduje kupcima.

“Zato što velika većina ljudi uzima majstora koji je najjeftiniji i ti osobno da tražiš ponude bi prvi od**bao ove što izdaju račun jer su u startu skuplji od ostalih. Još bi i vjerojatno imao stav tipa vidi ovih pohlepnih debila pokušavaju se obogatiti na moj račun”, odgovorio mu je jedan korisnik.

“Ja ti postavim 10 kvadrata pločica za 200€ bez računa, ili 250€ s računom? Koju ćeš opciju prihvatiti? I sad tu logiku primijeni na apsolutno svaku djelatnost, bilo u građevini, ugostiteljstvu, iznajmljivanju apartmana, potpuno nebitno”, dodao je drugi.

Neki su za sve krivili mentalitet i kako Hrvati ne vole plaćati poreze.

“Nema filozofije, Hrvati jednostavno ne vole plaćati poreze i to je to. I to s razlogom, jer su veliki s obzirom na prosječna primanja. A majstori će im rado izaći u susret sa ne-izdavanjem računa, jer su inspekcije nikakve, i pravna služba koja se time bavi je neefikasna. A neefikasna je jer nema dovoljno budžeta za rad ni kontrolu kvalitete, jer, pogodi, nitko ne plaća porez”, nizali su se komentari.

‘Oni to iskorištavaju’

“Taj nered odgovara majstorima. Ne smiješ mu ništa reći jer ti neće doći, a majstora za obične smrtnike, ne apartmane, koji bi napravio mali, za njega nebitan poslić, je danas teško naći po bilo kojoj cijeni. I oni to znaju i iskorištavaju”, glasio je jedan od odgovora.

“Obrtnici najčešće nisu u sustavu PDV-a pa zato ne dobiješ račun. Porez na dobit obrtnici ne plaćaju već plaćaju paušalni porez na godišnjoj razini. Ali da, lakše je s**t po svemu s luzerskim mentalitetom nego provjerit osnovne uvjete poslovanja”, poručio je na kraju jedan korisnik.


Komentari