Kolindi zabrinjavajuće pada potpora, sve više Hrvata negoduje zbog njezine politike

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Deset mjeseci uoči predsjedničkih izbora u Hrvatskoj na redovitom mjesečnom ispitivanju javnog mišljenja Kolindi Grabar-Kitarović pada potpora.

U ovom trenutku njezinu politiku odobrava 48 posto ispitanika. Međutim, što je možda upečatljivije, raste broj nezadovoljnika. Njih je sada ukupno 43 posto, rezultati su novog Crobarometra.

Ako se pogleda potpora prijašnjim predsjednicima koji su se natjecali za drugim mandat u nizu, predsjednica ne stoji dobro. Primjerice, njezin prethodnik na Pantovčaku, Ivo Josipović, imao je znatno veću potporu. Njegov rad podupiralo je 67 posto ispitanika, a njih 27 posto nije.

Podupiru je glasači HDZ-a i Mosta, a birači drugih stranaka sve manje

Ona i dalje uživa veliku potporu među HDZ-ovim biračima, njih 88 posto ju podupire i to je konstanta već godinu dana. Jedino još može računati na većinsku potporu birača Mosta, njih 73 posto, a kod birača ostalih velikih stranaka, SDP-a i Živog zida, ona potporu gubi iz mjeseca u mjesec. Također, unatrag godinu dana topi se i njezina potpora kod birača ostalih stranaka te kod neodlučnih gdje je najviše izgubila.

Unatoč padu potpore za svoj rad, predsjednica je i dalje najpopularnija i na 63 posto građana ona ostavlja pozitivan dojam, a njih 31 posto negativan dojam.

Kako stoje Bandić, Mrak-Taritaš, Orešković…

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš može računati na 42 posto potpore birača, dok isti toliki postotak birača o njoj ima negativan dojam.

Milan Bandić možda nije jak sa svojom strankom, ali kod birača je visoko ocijenjen na listi popularnih, o njemu pozitivan dojam ima 42 posto ispitanika, a negativan 51 posto ispitanika.

Božo Petrov može računati na potporu 40 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, a njih 48 posto negativan dojam.

Kod birača je prvi put testirana i predsjednica stranke START Dalija Orešković, a o njoj pozitivan dojam ima 39 posto ispitanika, a 30 posto negativan.

Ivan Vilibor Sinčić dugo je bio drugi na listi popularnih, no on dramatično gubi na popularnosti kod birača. U ovome trenutku o njemu pozitivan dojam ima 37 posto ispitanika, a negativan njih 50 posto.

Premijer Plenković mjesecom na odlasku može biti zadovoljan. Dojam kod birača o njemu se popravio, pa trenutačno njih 39 posto o njemu ima pozitivan, a 54 posto negativan dojam. Kod Davora Bernardića bez značajnih promjena. Tek 26 posto građana o njemu misli pozitivno, a njih 59 posto negativno.

Komentari