Kolindi Grabar-Kitarović potpora pala za čak 5%: Milanovića nema u javnosti, a ljudima je sve draži

Da se danas održavaju predsjednički izbori pobjednika bi ponovno donio drugi krug. Aktualna predsjednica i dalje najbolje stoji, no potpora joj pada već četvrti mjesec zaredom, a približavaju joj se Zoran Milanović i Dalija Orešković, rezultati su istraživanja Promocije plus koju je ova agencija provela za RTL.

Da se predsjednički izbori održavaju sada, u konkurenciji s potencijalnim kandidatima koji se spominju, Kolindu Grabar-Kitarović zaokružilo bi najviše ispitanika, njih 32,6 posto. No to je gotovo 5 postotnih poena manje nego prošlog mjeseca (37 posto).

Bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović i dalje je drugi izbor, a u javnosti ga nigdje. Nastavlja doduše blago rasti, ali mu tiha kampanja očito odgovara jer ga priželjkuje 19,7 posto ispitanika (19,6 posto u veljači). Znakovito je da on nije izbor za više od 40 posto SDP-ovaca.

12,5 posto ispitanika (12,3 posto u veljači), bira Daliju Orešković.

Ivi Josipoviću potpora je (7,2 posto u ožujku) nešto pala u odnosu na veljaču (7,8 posto) kada se počelo špekulirati o njegovoj kandidaturi.

U ovom je istraživanju i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji se spominje kao kandidat revoltirane desnice nezadovoljne zbog približavanja Grabar-Kitarović premijeru. Karamarko je na 6,7 posto. Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić (4,9 posto u ožujku) nešto je narastao (4,5 posto u veljači), ali i dalje bez ozbiljnih izgleda.

Slično stoji i čelnik MOST-a Božo Petrov, iako raste sada je na 4,4 posto (4,2 posto u veljači). Slijedi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (4,2 posto u ožujku, 4,5 posto u veljači) koji i dalje nema izgleda za ambicije koje ne skriva, dok jedini kandidat koji je najavio ulazak u utrku najgore stoji.

Bivši MOST-ovac Marko Vučetić (0,9 posto) je pao ispod jedan posto (u veljači 1,2 posto). Ukupno na ostale i neodlučne otpada 7 posto tako da teško mogu ozbiljnije promijeniti poredak.


Komentari