Kolinda tvrdi kako ne treba upirati prstom i tražiti krivca: Poziva na međuresornu suradnju

Zeljko Puhovski / CROPIX

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović poručila je da je umjesto upiranja prstom i traženja krivca, u sustavu socijalne skrbi nužno izgraditi bolju povezanost raznih operativnih sustava te pokazati nultu stopu tolerancije prema jeziku nasilja.

“Velika se pozornost skreće na sustav socijalne skrbi tek kad na naslovnicama završe ekstremni slučajevi nasilja jer se upire prstom tražeći krivca u sustavu koji je zakazao i olako se znaju davati kvalifikacije nečijeg rada ili krivnje”, kazala je predsjednica Republike otvarajući trodnevnu X. konferenciju socijalnih radnika pod nazivom “Drugi i drugačiji”, prenosi N1.

Bilo bi, kaže, pogrešno samo upirati prstom u ljude koji rade svoj stresan posao. “Moramo izgrađivati što bolju povezanost raznih operativnih sustava, od preventive do terapije, od pomoći do integracije drugih i drugačijih kako bismo svim građanima osigurali ravnopravne mogućnosti ostvarenja njihovih životnih težnji u skladu s njihovim mogućnostima”, naglasila je predsjednica.

Poručila je i da svi zajedno moramo raditi na tome da se prema verbalnim napadima i jeziku nasilja pokaže nulta stopa tolerancije jer je i to često uzrok ispada i nesreća koje se događaju u sustavu socijalne skrbi. Kazala je da socijalni radnici zbog potrebe posla imaju veliki broj obveza vezanih za administraciju i procedure, a mnogi centri nisu dovoljno kadrovski ni materijalno opremljeni te poručila da je to nužno mijenjati ukoliko želimo živjeti u društvu u kojem se cijeni plemenita i humana profesija socijalnih radnika, kao i svakog čovjeka kojemu je njihova pomoć potrebna.

Pozvala je na daljnju i još jaču međuresornu suradnju kako bi se olakšalo rješavanje složenih situacija, a Ministarstvo socijalne skrbi pozvala je na suradnju s udrugama socijalne skrbi, odnosno nevladinim udrugama, organizacijama i autonomnim kućama.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković kazala je da su socijalni radnici često suočeni s negativnim trendovima i u stalnom rascjepu između pritisaka sustava na jednoj strani i potreba korisnika na drugoj strani.

Pozvala je sve u sustavu socijalne skrbi da budu aktivni partneri Ministarstva u promicanju i zaštiti socijalno osjetljivih skupina i svih onih koji su drugi i drugačiji, “a to možemo jedino ako zajedno zaštitimo dignitet stručnjaka i djelatnost socijalne skrbi kroz zajednički dijalog i preuzimanje profesionalne odgovornosti za svoje postupanje”.

Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić ocijenila je da je socijalni rad danas, ne samo u Hrvatskoj, postao “profesija- slučaj”, a socijalni radnici lake mete svih – medija, politike, drugih službi koje prebacuju odgovornost za vlastite propuste na djelatnost socijalnog rada.

“Upravo poboljšanjem položaja i uloge socijalnih radnika, boljom zaštitom sigurnosti stručnjaka stvaraju se uvjeti za uspješniji rad s korisnicima, za njihova prava na stručnu pomoć, pravovremenu i dobro ciljanu naknadu ili uslugu dostupnost pružatelja socijalnih usluga i ravnopravan položaj svake osobe u sustavu skrbi”, poručila je Karačić.


Komentari