KOLIKO PRATITELJA IMAJU GRADONAČELNICI? Tomašević prednjači na Instagramu, ali jedan voli TikTok

Ilustracija: Foto: Pixabay

Koji točno i u kojem kapacitetu gradonačelnici koriste društvene mreže, i ove je godine istražio Gradonačelnik.hr.

Pretprošle je godine Facebook kao službenu platformu za komunikaciju s građanima koristilo 66 gradonačelnika. Prošle godine broj je znatno porastao na 88 aktivnih službenih stranica gradonačelnika.

Trenutno, prema istraživanju, postoji 81 aktivan Facebook profil gradonačelnika i gradonačelnica. Iako je velik broj gradskih čelnika prepoznao društvene mreže kao moćne platforme i kanal za komunikaciju s biračima, gotovo trećina gradonačelnika/ca nije aktivna na društvenim mrežama. Njih 47 ignorira trend jačanja zajednice dvosmjernom komunikacijom putem Faceboka.

Te su prednosti iskoristili novi gradonačelnik Vodnjana, Edi Pastrovicchio, kojem je broj FB fanova skočio za 433.03 posto, kao i nova gradonačelnica Ljerka Cividini, kojoj je broj pratielja porastao za 111.44 posto.

Broj pratitelja povisila je i gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević, koja je treća na ovoj listi, s rastom od 100.54 %. Slijedi ju Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grubišnog Polja, koji je četvrti u poretku rasta sa 77.97 posto. Peto mjesto s povećanjem FB fanova za 53.83 posto zauzima Miro Bulj, gradonačelnik Sinja.

Šesti je vukovarski Ivan Penava s 53.29. %, slijede Tomislav Tomašević iz Zagreba s 48.07 %, gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak s 47.73 %, Goran Bukovac iz Otočca s 42.72 % i konačno, deseto mjesto po rastu broja Facebook pratitelja zauzeo je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec s povećanjem od 42.57 %.

Prema broju fanova, brojčano je daleko najveći porast imao sinjski Miro Bulj, koji je dobio 26 336 novih pratielja. Slijedi ga Ivan Penava iz Vukovara s 16 216 novih pratitelja pa Tomislav Tomašević s 8 268 više pratitelja. Četvrti po rastu broja fanova je Dario Zurovec iz Svete Nedelje, peti Ivan Radić iz Osijeka, pa Ivica Puljak iz Splita te Ljerka Cividini iz Čakovca.

Posljednja tri mjesta u top 10 zauzeli su redom Dario Hrebak iz Bjelovara, Loris Peršurić iz Poreča i konačno Petra Škrobot iz Samobora, koja je dobila 1094 novih pratitelja u odnosu na prošlu godinu.

Prema broju pratitelja, i ove je godine naslov najpopularnijeg gradonačelnika odnio sinjski Miro Bulj, koji broji 75 257 pratitelja na Facebooku. Drugoplasirani je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava s 46 644 pratitelja, dok je na tronu kao treći zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević s 25 471 fanova.

Slijede gradonačelnik Buzeta s Damir Kajin s 19 881 pratitelja, Dario Hrebak iz Bjelovara s 11 645 fanova, Ivica Puljak iz Splita s 10 880 ljudi, osječki Ivan Radić s 10 495 fanova, vinkovački Ivan Bosančić s 9 607 ljudi, Dario Zurovec iz Svete Nedelje s 8 302 pratitelja. Konačno, na desetom mjestu po broju pratitelja među hrvatskim gradonačelnicima nalazi se čelnica Supetra s brojkom 8 106.

Istraživanje je osim ovih podataka pokazalo i da se Facebookom kao komunikacijskim kanalom aktivno služi oko dvije trećine gradonačelnika i gradonačelnica.

Što se Instagrama tiče, na toj društvenoj mreži najviše pratitelja ima Tomislav Tomašević iz Zagreba s 5 772 pratitelja. Slijedi ga Ivica Puljak iz Splita s 3 607 fanova, Ivan Radić iz Osijeka s 3 587 pratitelja, pulski Filip Zoričić s 2 441 pratitelja, Krešimir Ačkar iz Velike Gorice s 2 375 pratitelja i Mato Franković iz Dubrovnika s 2 167 pratitelja.

Prvak na Facebooku, sinjski Miro Bulj, na Instagramu broji 1 999 pratitelja, dok Loris Peršurić iz Poreča ima 1 956 pratitelaj. Pri dnu ljestvice najpraćenijih gradonačelnika na Instagramu našli su se Dario Zurovec iz Svete Nedelje s 1 819 pratitelja i konačno Jasenka Auguštan Pentek, gradonačelnica Zlatara, s 1 809 fanova.

Trenutno možda i najpopularnija društvena mreža je TIKTOK. Dok većina domaćih političara zazire od ovakvog načina komunikacije s građanima i biračima, svoje mjesto na For You pageu TIKTOK-a pronašao je gradonačelnik Svete Nedelje. Dario Zurovec tamo broji 662 pratitelja i dobro se snašao u dijeljenju video uradaka s komentarima i osvrtima na aktualnosti iz grada i Sabora.


Komentari