KOLIKO KOŠTA VEĆA MIROVINA? Korumpirana šefica iz Mirovinskog otkrila koliko je bilo dovoljno da je se podmiti

Foto: Cropix / Tom Dubravec

Godinama je Vesna Škrljac bila šefica Odsjeka za kontrolu podataka iz mirovinskog osiguranja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Tu je funkciju, kako je priznala na Županijskom sudu u Zagrebu, toliko dugo i zlorabila sređujući veće mirovine onima koji su platili mito.

Sve je krenulo u srpnju 2011. kada je bila voditeljica Referade utvrđivanja beneficiranog staža i kontrole staža, plaća i doprinosa. Tada je počela uzimati po tisuću do dvije tisuće eura mita kako bi budućim umirovljenicima bez ikakvog osnova uvećala mirovinu.

Lažirala je 39 većih mirovina. Kako je priznala, preko šifre svojih kolegica, da ne ostavi trag, ulazila je u bazu podataka aktivnih osiguranika. Upisivala im je veće iznose plaća iako oni taj novac nikada nisu zaradili, niti su im na osnovu takvih iznosa uplaćivani doprinosi.

No, povećanje plaće značilo je i veću mirovinu. Ljudima koji su platili mito mijenjala je i godine staža mirovinskog osiguranja. Tako su neki uspjeli puno ranije steći pravo na prijevremenu starosnu mirovinu, piše Telegram.

Za sve je to Škrljac uzela 31.220 eura i 13.500 kuna mita. Uz priznanje, pristala je vratiti državi nezakonito stečen novac, nešto manje od 240 tisuća kuna. Uz to će morati platiti i 50.000 kuna novčane kazne.

Potpisala je da će odslužiti dvije godine i 11 mjeseci zatvorske kazne. Od toga će u zatvoru morati provesti godinu i pet mjeseci, dok je ostali dio kazne, od godinu i pol, pretvoren u uvjetnu – uz rok kušnje od pet godina.

Najveći iznos, od 215 tisuća kuna u periodu od siječnja 2010. do listopada 2018. isplaćen je umirovljeniku kojem je gospođa Škrljac najprije korigirala primanja između 1977. i 1979., te 1991. i 1993., pa još i između 1996. i 1998. godine. Zatim mu je obračunala i 27 posto tzv. dodatke generacijske solidarnosti.


Komentari