Kojić otkrio u čemu se nije slagao s Bandićem: ‘Mi smo se skoro, da karikiram, potukli u uredu’

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Predsjednik Stranke rada i solidarnosti Bandić Milan 365 Slavko Kojić, za N1 je komentirao aktualno stanje u Holdingu kao i gradsku vlast. Na pitanje o otkazima u zagrebačkoj megatvrtki, Kojić kaže da u javnom sektoru svi građani snose rizik, dok ljudi koji donose odluke ne.

O Holdingu: ‘To su familije unutra i klanovi’

“Ja kad samo 2000. godine došao u gradsku upravu vidio sam da među nekim kadrovima postoje bliskiji odnosi nego što bi to trebalo. To su familije unutra, to su klanovi, vi ne možete ništa napraviti, to je teško razbiti. To je naslijeđeno još iz Jugoslavije. Zašto zatvaramo oči pred tom činjenicom? Idemo vidjeti kako to možemo riješiti. Mi se nismo bavili time. Dok stvari idu, a rizik je podruštvljen, nemate potrebu intenzivno se baviti time”, objašnjava Kojić te dodaje da treba pozdraviti činjenicu da se gradska uprava želi pozabaviti time.

Ipak, upozorava da proces provode naopako i da prvo treba napraviti novu organizaciju i sistematizaciju i vidjeti koje su razlike.

“Nema tu uhljeba, ne uhljeba, oni su radnici i zaposlenici, treba ih ostaviti unutra i dati im najniži koeficijent unutar njihove stručne spreme. Neki će otići u mirovinu, neki će otići. I da nije bilo zapošljavanja po babi i stričevima, logično je da se stvari mijenjaju. Ali ne mora se ljude, zbog toga kako su došli unutra, preko koljena bacati na cestu. Isto se napravilo i s roditeljima odgojiteljima”, smatra Kojić i pita se isplati li se zbog dva i pol posto rashoda stvarati “nesreću tolikom broju zaposlenika”.

“U ovome se Bandić i ja nismo slagali”

Na pitanje zašto reorganizaciju nisu proveli dok su bili na vlasti, Kojić kaže da su zato i izgubili izbore, a da je upravo on zagovarao potpuno drugačiji Holding. U tome se razilazilo njegovo mišljenje s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

“Mi smo se skoro, da karikiram, potukli u uredu. Angažirali smo stručnjake da nam naprave ideju, ovo što je sad, nije to što su oni predložili. Ovo što je Zagrebački Holding, to nema ni H od Holdinga. Holding je trgovačko društvo koje upravlja drugim trgovačkim društvima. Holding je trebao biti društvo naslonjeno na Grad koje upravlja tim društvima. Ovako nema ništa, imamo babe i žabe unutra”, smatra šef Stranke rada i solidarnosti.

Tomaševićevu vlast je kratko komentirao i poručio da je očekivao da će oni “staviti stvari tamo gdje im je mjesto”.

Komentari