Koje značenje se krije iza rupica i rezova na ovom omiljenom keksu? Jedenje Petit Beurra više nikad neće biti isto

Instagram/myinspirationne

Svima su nam dobro poznatit Petit Beurre keksi, koje smo kao djeca voljeli jesti s mlijekom, u kolačima ili samo grickati kad mama ne bi kupila nešto punjeno čokoladom.

Sigurno niste razmišljali kako izgled, dobro poznatih keksa, ima svoje značenje, piše Net.hr. 

MALI MASLAC

”Petit Beurre”,  u prijevodu s francuskog jezika znači ”mali maslac”, a nastao je po ugledu na engleske biskvite toga vremena. Godine 1886. u Nantesu stvoren je širom svijeta čuveni keks, koji se i dalje spravlja prema istom receptu u tvornici koja nosi inicijale njegova tvorca, Louisa Lefèvre-Utilea.

PIONIR INDUSTRIJSKE ERE


Može se reći da je Louis Lefèvre-Utile zapravo pionir industrijske ere. Perfekcionist sa smislom za marketing, ovaj je čovjek shvatio važnost pakiranja i građenja imidža brenda. S velikom pažnjom je birao sastojke vrhunske kvalitete za svoj proizvod: mlijeko, jaja, brašno… Reklami je pridavao veliki značaj i za te potrebe angažirao velike umjetnike svojega doba.

Svoj izgled keks duguje kalupu koji je Louis donio iz Engleske. Iako se čini da je ‘dizajn’ keksa vrlo jednostava, postoji zanimljiva priča o brojevima.

BROJEVI 4, 24 I 52

Ako niste pregladni i imate vremena promotriti Petit Beurre keks, uočit ćete uglove, zupce i rupice. Međutim, sigurno vam nikada nije palo na pamet sve to brojite i zbrajate i dobivenim iznosima dodijelite neko značenje. 

ZNAČENJE – POVEZANO S VREMENOM

Četiri ugla, koliko ih ima Petit Beurre, simboliziraju četiri godišnja doba. Keks ima 52 zupca, koji predstavljaju 52 tjedna u godini, dok broj rupica na svakom keksu iznosi 24, koliko iznosi i broj sati u jednome danu.

Sigurni smo da ćete idući put prije nego zagrizete dobro pobrojati svaki kutak keksa. 

Komentari

loading...
-->