Klimatologinja DHMZ-a otkrila kakvo nas vrijeme čeka do kraja ljeta: Dolazi li napokon do stabilizacije vremena?

Borna Filic/PIXSELL

Klimatologinja Državnog hidrometeorološkog zavoda Tea Lidija SrnecN1 Studiju uživo u razgovoru s meteorologinjom Teom Blažević analizirala je kako su izgledali dosadašnji ljetni mjeseci te što nas još do jeseni čeka.

“I lipanj i srpanj su klimatološki bili u okviru prosjeka s manjim odstupanjima”, rekla je Srnec i dodala.

“Prvih 12 dana kolovoza temperature zraka odstupaju od prosjeka. Krajem srpnja bilo je upozorenje na pojavu toplinskog vala, pa se dogodio kratak prodor hladnijeg zraka uz oborinu, pa do sad opet imamo upozorenja od toplinskog vala”.

Za ostatak ljeta kaže: “Gledala sam sezonske prognoze. Kolovoz ima predznak da će biti topliji od prosjeka. Bit će toplije, no s krajem mjesca će anomalije biti manje. Također, stoji predznak manjka oborina, ali nisu isključene.

Napomenula je da je s oborinskog stajališta lipanj bio uobičajen, osim u sjeverozapadnim predjelima, Istri i Kvarneru. “Srpanj je donio intenzivnu oborinsku epizodu kad smo zabilježili velike količine oborine”, rekla je Srnec.

Ljudima problem može predstavljati, osim visokih temperatura, velika količina vlage u zraku, posebno onima s problemima s krvnim tlakom. Potvrdila je da se zahvaljujući karantenama diljem svijeta smanjila emisija CO2, no koncentracije ugljičnog dioskida imaju dug životni vijek, oko sto godina.

“Kratkotrajno smo imali smanjenje emisija, ali s normalizacijom nastavak emisija je i dalje prisutan”, dodala je.

Velika prognoza: Donosi li kolovoz ljeto u punom smislu riječi?

Komentari