Katarina Peović raskrinkala glavne uzročnike fizičkog nasilja prema ženama i djeci: Evo što je kazala o slučaju silovanja maloljetnice

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Već nekoliko dana, u Hrvatskoj je glavna tema grupno silovanje maloljetne djevojčice iz okolice Zadra. Zbog situacije koja je nastala oko slučaja, danas su diljem zemlje održani prosvjedi pod nazivom “Pravda za djevojčice”.

O slučaju su se oglasile brojne osobe iz javnog i političkog života, a među njima je i predsjednička kandidatkinja iz redova Radničke Fronte, Katarina Peović.

“Tek je zahvaljujući pritisku javnosti Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru odredilo pritvor za petoricu osumnjičenih za silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje, te fizičko i psihičko zlostavljanje maloljetne djevojčice”, poručila je dr.sc. Katarina Peović, dodavši kako pozdravlja tu odluku, ali žali što je riječ o posljedici pritiska, a ne savjesnom radu sudske vlasti, koja bi trebala biti nezavisna.

Svojom šutnjom o nasilju prema ženama, koja je trajala njezin gotovo cijeli mandat, prešutno ga odobrava i HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, ocjenjuje Peović.

Tri su dana, pojašnjava, trebala Izvanraspravnom vijeću Županijskog suda u Zadru da donese odluku nakon žalbe Državnog odvjetništva RH, tijekom kojih djevojčica žrtva višestrukog seksualnog nasilja nije uživala nikakvu zaštitu države, dok je sudac Županijskog suda u Zadru Ivica Marković, koji je osumnjičene pustio na slobodu, dobio policijsku zaštitu zbog prijetnji bijesnih građana.


“U hrvatsko zakonodavstvo nužno je ugraditi daleko strože kazne za sve oblike nasilja nad ženama i uložiti puno više truda i novca u rad na prevenciji nasilja. Upravo su takva rješenja utkana u feminističke politike Radničke fronte, usmjerene na punu emancipaciju žena u Hrvatskoj”, rekla je Peović.

Slučajevi silovanja, seksualnog nasilja i nasilja prema ženama su brojni, no u hrvatskom su društvu zaboravljeni jednakom brzinom kojom se i pojavljuju, poručuju iz Radničke fronte, navodeći primjer još jednog nasilnika u Zadru, tzv. Daruvarca.

Tu su i ne tako davni slučajevi Damira Škare – poznatog HDZ-ovca optuženog za silovanje, te slučaja HDZ-ovog župana Alojza Tomaševića kojeg je supruga optužila da ju je tukao i ponižavao, dodatan su dokaz da patrijarhalni, kapitalistički, izrabljivački društveni odnosi i ekonomsko nasilje koje već trideset godina proizvodi i oblikuje HDZ dovode do svoje logične posljedice, fizičkog nasilja prema najslabijima u društvu, ženama i djeci.

Komentari

loading...