NOVI MODEL OTPADA I DALJE ZBUNJUJE! Gordana Rusak očekuje niz poteškoća: ‘Sustav nije spreman, čeka nas kaos’

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Za tri dana se provodi novi model odvoza otpada o kojemu su žestoku raspravu u HRT-ovoj emisiji ”Otvoreno” poveli Marina Ivandić, predsjednica Kluba gradskih zastupnika Možemo!, Mario Župan, predsjednik Kluba HDZ-HSLS u Skupštini grada, Gordana Rusak, predsjednica Kluba gradskih zastupnika Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti te Joško Klisović, predsjednik Skupštine grada Zagreba.

Gordan Rusak je ustvrdila da nije sve spremno za novi model otpada.

“Nikako nije spremno. Vozeći se ovamo vidjela sam da na zelenim otocima nedostaju smeđi spremnici, a građani bi trebali donositi otpad na te otoke. To je veliki problem. Jedan od podataka, a niz podataka pokazuje da sustav nije osmišljen te da je intencija veća zarada za Čistoću, a nikako da zbrinjavanje otpada bude bolji u grad Zagrebu”, rekla je Rusak pitajući se što će biti s ljudima koji rade do 16 sati i kako će stići pripremiti otpad za odvoz do 20 sati.

Upitala se i što će biti s invalidima, bolesnim ljudima i ostalim ranjivim skupinama, ali i iznajmljivačima apartmana koji će sve ove promjene morati objašnjavati svojim gostima.

“Sustav nije spreman za život. On je implementiran na papiru, a čeka nas kaos nakon toga”, poručila je Rusak.

Župan: Odluka je protuzakonita

Mario Župan također se pribojava problema s uvođenjem novog modela za skupljanje otpada.

“Danas smo dobili informaciju iz Podsuseda i Vrapča da nije odvezen komunalni otpad. Pitaju nas što će biti od subote, jer su ostavili otpad koji nije dovezen. Hoće li i oni platiti kaznu? Mi stvarno ne znamo odgovor”, rekao je.

“Za ovu odluku, kao i većina udruga i predstavnika stanara, smatramo da nije u skladu sa Zakonom”, nastavio je i dodao da je protiv Čistoće podnesena Visokom upravnom sudu i državnom inspektoratu od jedne udruge.

“Prekršeno je barem pet članaka o gospodarenju otpadom. Članak 82. jasno piše kako su davatelj usluge čistoća i korisnici usluge trebali potpisati zahtjev, a tog upitnika nije bilo prema građanima. Nemamo evidenciju sa vrećicama. Također, ovim vrećicama želimo unaprijed naplatiti uslugu, a takav isti model je htio Varaždin 2019. godine, ali je na sudu propala ta ideja”, naveo je Župan i podsjetio da još uvijek nema podzemnih kontejnera.

Klisović: U subotu neće biti kaosa

S druge strane, Klisović je uvjeren da od 1. listopada kaosa – neće biti.

“Svi teoretičari zavjere bit će jako razočarani. Zagreb su građani donedavno, do nove vlasti, nazivali kantogradom. Način odvoza otpada nije bio odgovarajući. Nitko nije bio zadovoljan, niti mi koji sjedimo u studiju, a vjerujem niti moje kolege iz današnje oporbe koji su tada bili vlast i uređivali način kako će se otpad odvoziti u gradu Zagrebu”, rekao je Klisović uvjeren kako će građani biti zadovoljni.

Dodao je i da je bilo mana, poput toga da predstavnici stanara nisu izvijesili obavijesti o novom načinu otpada. Obavijest je trebala biti izvješena u svakom haustoru u višestambenim zgradama.

“Obavijest je poslana, ali nije još došla do svih korisnika. Tu se malo zakasnilo”, naveo je Klisović napominjući  kako novom modelu treba dati šansu.

Ivandić: Žele stvoriti iluziju kaosa

Marina Ivandić je ustvrdila kako opozicija želi dignuti tenzije i stvoriti privid kaosa. Dodala je i kako nijedna relevantna institucija ili ministarstvo nisu osporavali zakonitost odluke koja je donesena prije sedam mjeseci. Rusak joj je uzvratila kako zakonitost ionako ne osporava ministarstvo, već sudovi.

Također je navela i kako je rješenje za otpad u kapitalnim projektima koje aktualna vlast ne rješava.

“Držite građevinske dozvole i druge papire u ladicama. Ne pokrećete sortirnicu niti kompostanu. Bojite se postrojenja koje bi obrađivalo taj otpad”, kritizirala je Rusak.

Dodala je i da vlast ne želi čuti za energane, oblik rješenja koje imaju i Ljubljana i Beč.

“Licemjerno je govoriti da nije osigurana infrastruktura kada 20 godina niste ništa poduzeli, a 15 godina ste u ladici držali rješenje o glomaznom otpadu”, uzvratila je Ivandić, na navode kako vlast ništa ne pokreće.

Tri cilja novog modela

Istaknula je tri velika cilja. Jedan je saniranje Jakuševca, za što vjeruje da neće uspjeti bez povećanog razvrstavanja otpada i smanjenja komunalnog otpada.

“Drugi cilj je uskladiti se sa zakonom i europskom stečevinom u onom dijelu da – onečišćivač treba plaćati. Oni koji proizvode više komunalnog miješanog otpada i ne razdvajaju otpad, plaćaju na način da kupuju plave zagrebačke vrećice. Sve ostalo je dio fiksne cijene koja je za sve jednaka i koja pokriva cijeli dio odvoza i raspolaganja reciklažnim otpadom. Odluku pokušava osporiti jedna udruga koja je organizirana doslovno odmah nakon lokalnih izbora i sustavno radi na podrivanju novih projekata zagrebačkog gradonačelnika”, rekla je Ivandić.

Promjene ne idu preko noći

Klisović se nadovezao rekavši da se ne može sve promijeniti preko noći, pa tako ni postavljanje podzemnih spremnika.

Međutim, ponovio je kako u gradu neće biti kanti u subotu, a Ivandić je rekla kako Zagreb ima na desetke tisuća kanti razbacanih po javnim površinama.

“Osim što predstavljaju ugrozu u prometu, neugodu za pješake i bicikliste, kante predstavljaju i izvor dodatnog onečišćenja jer se uz njih vrlo često odlaže i dodatni otpad”, zaključila je Ivandić.

Komentari