KAOS NA REBRU: Počelo uvođenje covid potvrda, prosvjednici viču na Beroša, pozvana i policija

Foto: Robert Anic/PIXSELL/Ilustracija

Od ovog ponedjeljka u djelatnici u zdravstvenom sustavu i ustanovama socijalne srbi u Hrvatskoj, obvezni su imati EU digitalnu potvrdu. Tim povodom ispred KBC-a Zagreb, okupilo se oko 30 medicinskih sestara i tehničara koji nemaju potvrdu te se ne žele testirati.

“Ne želimo biti QR-ovci”, poručili su okupljeni, prenosi Index.

Na mjesto događaja stigli su i građani koji podržavaju “necjepiše”. Smatraju da je navedena odluka diskriminacija prema zdravstvenim djelatnicima.

Jedan od djelatnika otkrio je zašto se ne želi testirati.

“Ne želim biti podvrgnut svaka dva dana medicinsko invazivnom zahvatu jer time nisam ni manje ni više, a cijepljeni se ne moraju testirati, a isto su potencijalni prenositelji zaraze. Ovo je neizravna prisila da se cijepimo. Osjećamo veliki pritisak”, izjavio je Neven M.

Ranije jutros na Twitteru se oglasio ministar zdravstva Vili Beroš.

“Zdravstveni sustav spreman je za uvođenje covid potvrda. Pravila su jednaka za sve djelatnike, posjetitelje i pratnju, a za pacijente ostaju vrijediti jednake mjere kao i do sada. Covid potvrde su najbolji mogući put prema našem cilju – zaštiti života naših bolesnika i djelatnika”, poručio je.

Povodom uvođenja mjera trebao je dati izjavu, no prosvjednici su ga u tome spriječili.

“Izdaja. Uništavate hrvatski narod, odlazi, otkaz!”, vikali su mu dok je pokušavao dati izjavu.

Beroš i ravnatelj Rebra Ante Ćorušić ipak su održali pressicu.

“Ja vam se svima zajedno ispričavam zbog neugodnosti koju smo doživjeli, većina tih ljudi nisu djelatnici KBC-a Zagreb. Odmah je pozvana policija i još jednom se ispričavam svima na neugodnosti”, napomenuo je Ćorušić i dodao da su jučer krenuli s testiranjem, te da su samo dva djelatnika bila pozitivna.

Ispričao se i Beroš zbog neugodnosti i napomenuo da nema diskriminacije te da nikog ne tjeraju na cijepljenje.

“Nijedan početak nije lak. Dozvoljavam pravo na drugačije mišljenje, ali negirati virus i negirati smrti, to nije opravdano. Ove mjere su privremene, ovise o razvoju epidemiološke situacije”, kaže resorni ministar i pita se zašto se netko ne želi testirati.

“Nikom nije ugodno vidjeti ovakve slike, ali nemamo alternative u ovom trenutku. Naš imperativ je sigurnost zdravstvenog sustava”, izjavio je Beroš.

Kaže i da ne idu prema otkazima, a Ćorušić smatra da su ove mjere još i blage u usporedbi s drugim državama.

 


Komentari