KAKO SE ZAŠTITITI OD POPLAVA! Znate li što morate učiniti prije, ali i nakon poplava?

Foto: Facebook

Mnoge zarazne i crijevne bolesti mogu se pojaviti nakon poplava, a prenose se uglavnom konzumacijom zagađene vode, dodirom prljavim rukama, ali i preko odjeće u kojoj su ljudi bili na poplavljenom području.

Prvi simptomi crijevnih zaraznih bolesti su povišena temperatura, povraćanje, ali i mučnina te malaksalost, grčevi u želucu i proljev.

Tijekom poplava potrebno je pratiti upute putem medija, a ukoliko postoji rizik od poplave ne čekajte već se uputite na viši kat kuće, ukoliko je to moguće.

Ne prilazite električnim instalacijama, izbjegavajte klizišta i odrone te ne ometajte rad spasilačnih službi. Bilo bi poželjno pripremiti torbu s osobnim dokumentma i najosnovnijim stvarima za slučaj hitne evakuacije.

I nakon samih poplava nastavite pratiti vijesti o vodoopskrbi i zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Poplavna voda ne smije se konzumirati, a u svoje kuće možete se vratiti samo ako nadležne službe procjene da je povratak siguran.

Prije provjere ne rabite električne aparate, prostor u koji se vraćate dezinficirajte, posebice onaj koji je bio pod vodom. Zidove i podove očistite gumenim rukavicama, a predmete koji se ne mogu očistiti bacite.

U domove ulazite oprezno radi mogućih skrivenih oštećenja. Što je prije moguće osposobite oštećene septičke jame i druge kanalizacijske sustave, jer mogu dpostati veliki zdravstveni rizik.

POZADINA ZASTRAŠUJUĆIH POPLAVA! Tek je krenulo: Ove kvartove od jeseni očekuju još žešće poplave! Pripremite se


Komentari