KAKO NA RAT U UKRAJINI GLEDAJU HRVATI Ne znamo gdje su nam skloništa, a 20 posto anketiranih radije bi se sklonilo u vlastiti podrum

Atomsko sklonište (foto: Zagreb.info)

Rat u Ukrajini stubokom je promijenio svijet i našu svakodnevicu. Dron je pao, ljudi se boje, a ako se i ne boje svakako su zabrinuti za ukrajinske izbjeglice u neposrednoj blizini. Rat je također intenzivirao pitanja skloništa u našem gradu, kao i mogućnosti zaštite. Stoga, novi HRRejting HRT-a bavi se pitanjima bojimo li se da bi se Hrvatska mogla izravno uključiti u rat.  46,5% ispitanika se ne boji da će se to dogoditi, a 40% boji se te mogućnosti. Niti se boji, niti se ne boji njih 13%, a 2,5% nisu sigurni.

Anketa je provedena od 16. do 19. svibnja na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška je +- 2,62%, a pouzdanost istraživanja 95%.

Grafit podrše Ukrajini (foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Što se tiče pitanja o obrani naše zemlje u slučaju izbijanja rata i napada, 11 posto ispitanika smatra da bi Hrvatska vojska mogla samostalno obraniti zemlju. Gotovo 46 posto ispitanika smatra da se Hrvatska može obraniti, ali uz pomoć NATO-a i Europske unije. Da Hrvatska nije spremna za vojni sukob misli 36,9 posto ispitanika, navode na GRAnketa je provedena od 16. do 19. svibnja na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška je +- 2,62%, a pouzdanost istraživanja 95%, navode iz HRT-a.

Ne znamo gdje nam je najbliže sklonište

Što se tiče informiranosti o najbližem skloništu, oko 24% ispitanika zna gdje se nalazi najbliže sklonište, a podjednak postotak to – ne zna. Gotovo 6% ispitanika zna gdje im je najbliže sklonište, ali kažu da bi se prije sklonili – u svoj podrum.

Atomsko sklonište (foto: Zagreb.info)20 posto ne zna gdje im je najbliže sklonište i sklonili bi se u svoj podrum, a oko 13 posto ispitanih ne zna gdje je najbliže sklonište i ne zna gdje bi se sklonili. Njih čak 12 posto kaže da nema skloništa u blizini!

Komentari