Kako kontrolirati tko ne razdvaja otpad u Mamutici? Stanari zabrinuti zbog novog modela naplate: ‘Samo u jednom ulazu živi oko 280 ljudi’

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Novi sustav odvoza i naplate miješanog komunalnog otpada otvorio je brojna pitanja i nedoumice. Odluka o javnoj usluzi skupljanja otpada u četvrtak ide na javno savjetovanje, a ako ju podrži Gradska skupština u veljači, stupa na snagu 1. srpnja. Dodatni iznos plaćat će se po količini odloženih vrećica s miješanim komunalnim otpadom, odnosno četiri kune za svaku gradsku vrećicu od 20 litara i osam kuna za onu od 40 litara. Fiksni dio cijene iznosit će 45 kuna. Pomoću ovog modela, cilj je da se građane potakne na razdvajanje otpada.

“Novim modelom ćemo smanjiti količinu otpada koji se odlaže, povećati recikliranje, osloboditi gradske ulice velikih količina kanti, napraviti veliki korak ka zatvaranju Jakuševca i Zagreb uvesti u novu, zeleniju, pravedniju i održiviju eru”, poručio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

No, kako kontrolirati tko ne odvaja otpad kako bi se izbjegle kazne u zgradi velikom stambenom kompleksu kao što je Mamutica, pitaju se stanari iste.

“Samo u našem ulazu živi oko 280 ljudi i većina njih zaista pravilno razdvaja otpad i ubacuje ga u prave kante, ali uvijek je tu nekoliko njih koji slučajno ili zbog nezainteresiranosti to ne čine”, objašnjava predstavnik suvlasnika u jednom od ulaza  Dinko Torić za Jutarnji.

Torić podržava inicijativu, no smatra da se pojedinci ne mogu prisiliti da promijene svoje ponašanje.

“Ovakav model čini mi se idealan za osobne kuće ili manje zgrade s nekoliko kućanstava koji će imati veći osjećaj odgovornosti jer znaju da će ih, ne učine li sve kako treba, dočekati kazne. U slučaju zgrade sa 124 stana, to je puno veći problem jer nikoga ne možemo prisiliti da se ponaša na određeni način”, kaže.

Za one koji ne odvajaju otpad, očekuju se kazne od 500 kuna za kategoriju kućanstva i tisuću za ostale, a navedeni iznos će se dijeliti. Iz sindikata Čistoće pak tvrde kako zasad nitko s njima nije razgovarao o uvođenju novog modela, no vjeruju da ta odluka neće utjecati na njihov posao. Marija Kaltak iz sindikata kaže kako vjeruje da će postojati posebna služba u sklopu podružnice za dijeljenje kazni.

Predstavnik suvlasnika u Mamutici smatra da nije fer da svi moraju dijeliti kaznu zbog par stanara te da za to postoji videonadzor kod kontejnera na kojima se jasno može vidjeti tko je ubacio krivu vrećicu. Kao potencijalno rješenje, predstavnica suvlasnika zgrade na Trgu Marka Marulića 11 Vlatka Vedriš predlaže vrećice sa šifrom ili čipom na svakoj od njih. U tom slučaju bi se znalo tko je odgovoran. Vedriš pozdravlja novi način naplate i smatra da će se uspjeti naći neko rješenje kako bi se to provelo u djelo.

Komentari