Kako bi spasila gospodarstvo, Hrvatska otvara svoje granice

Foto: Srecko Niketic / CROPIX

Kako je ravnatelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović najavio na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji, donesena je odluka o izmjenama i dopuni odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, objavljeno je na koronavirus.hr.

Tako se, prema odluci, hrvatskim državljanima omogućava ulazak u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u inozemstvo, uz pridržavanje općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dodatno, kada postoje poslovni razlozi ili gospodarski interesi, ulazak u Republiku Hrvatsku, uz pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, omogućava se i građanima država članica EU i članovima njihovih obitelji te državljanima trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ. Ulazak je dopušten i osobama koje imaju pravo boravka na temelju drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

S druge strane, Europska unija donijela je preporuku svim državama članicama u smislu produženja zabrane ili preporuke da se na teritorij EU-a ne dolazi iz trećih zemalja do 15. lipnja, kazao je ministar na konferenciji te istaknuo kako će se i Hrvatska toga pridržavati.

Među izuzetke kojima je odobren ulazak, uz one ranije navedene, dodane su i osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga, a svi oni mogu prelaziti državnu granicu uz pridržavanje općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ova odluka temeljno je gospodarska, kazao je Božinović stoga oni koji dođu u Hrvatsku neće morati biti u samoizolaciji od 14 dana.

“Nije realno nekoga pustiti na gospodarski sastanak ili bilo koji drugi poslovni sastanak, ili sutra turiste i onda ih automatski onemogućiti da napuštaju mjesto, odnosno hotel ili bilo koji drugi smještaj. Ovo je jedna liberalizacija ulaska u RH”, kazao je.


Komentari