KAKAV PREOKRET: Dječak (1) uopće nije bio zaražen COVIDOM-19

Foto: Google karte

Dijete iz Plaškog, staro 18 mjeseci, u utorak je zaprimljeno u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” ipak nije zaraženo koronavirusom i jučer je otpušteno iz klinike.

Podsjetimo, dječaku je uzet bris te je dan kasnije stigao pozitivan nalaz na COVID-19. Iz tog razloga dječak je, s majkom, prevezen u zagrebačku kliniku.

Ravnatelj Opće bolnice Ogulin Josip Zorko rekao je kako potvrda da dijete nije zaraženo, znači da će uskoro iz samoizolacije izaći dvije pedijatrice, četiri medicinske sestre i jedna spremačica, te da će bolesna djeca moći dobiti skrb na ogulinskoj pedijatriji.

Sukladno tome, Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije ukinut će s tim u vezi propisane epidemiološke mjere čim dobije pisanu i službenu potvrdu da dijete nije zarazno, sve sukladno važećim postupnicima, najavila je epidemiologinja Zavoda Biserka Hranilović, a to znači i da će uskoro s radom nastaviti Odjel pedijatrije ogulinske bolnice koji je zatvoren 7. travnja.

„Svi se pitaju kako je moguće da je djetetu postavljena kriva dijagnoza, ali to je moguće u medicini. Učili smo na fakultetu da u medicini ne mora uvijek ‘dva plus dva biti četiri’. Mi to zovemo specifičnost i senzitivnost testa“, rekao je Zorko.

U Ogulinu je od 13. ožujka 26 zdravstvenih djelatnika pod mjerama samoizolacije, ali nitko se nije zarazio.  Prvo su u Domu zdravlja pedijatrica i njezina medicinska sestra bile u kontaktu s ocem djeteta koji nije znao da je zaražen. On je bio u karlovačkoj bolnici i danas je otpušten kao zdrava osoba. Zatim je 26. ožujka u kontaktu sa zaraženim časnom sestrom bilo 15 zaposlenika bolnice i svi su zdravi nakon 14 dana samoizolacije vraćeni na posao.

„Sada se prekida samoizolacija i za osmero djelatnika Pedijatrije i svi ćemo odahnuti“, rekao je Zorko.


Komentari