Kajtazi o napadu na Rome: ‘Znamo tko je kriv i tražimo od institucija da poduzmu sve što treba’

FOTO: Screenshot/N1

“Slažem se s konstatacijom gradonačelnika Bandića koji je rekao da se ne radi o Romima i ne-Romima, već o građanima Zagreba. Vjerujte mi, kad bi bila riječ o nekoj drugoj nacionalnoj manjini nitko ne bi ništa govorio, nego upravo zato što se radi o Romima. Zar su Romi građani drugog reda? Žive u barakama koje su u takvom stanju da ni životinje ne bi mogle živjeti unutra. Nije mi jasno otkud takve predsrasude, a ljudi se još nisu ni doselili”, komentirao je za N1 Veljko Kajtazi, saborski zastupnik iz reda nacionalnih manjina, ujedno i član Bandićeva Kluba zastupnika.

Nedavno su stanovnici Novog Petruševca, gdje bi 30 romskih obitelji iz Jelkovca i Plnarskog naselja trebalo doseliti, organizirali miran prosvjed ispred zgrade Grada koja bi trebala biti novi dom Romima.

Nedugo nakon prosvjeda pretučena su dva maloljetnika.  Incident se, prema policijskom izvješću, dogodio prije sedam dana, u srijedu poslijepodne, nakon što je osumnjičeni 63-godišnjak rekao dvojici maloljetnika u parku ispred stambene zgrade u kojoj živi da ne uništavaju drvenu klupicu.

Potom je između njega i njih uslijedilo međusobno dobacivanje i obostranog vrijeđanja te su maloljetnici otišli. Nedugo nakon toga vratili su se u parkić, gdje su nastavili uništavati drvenu klupicu pa je 63-godišnjak došao do njih i fizički ih napao, utvrdila je policija.

Liječnička pomoć lakše ozlijeđenim maloljetnicima pružena je u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu, dok je osumnjičeni muškarac predan pritvorskom nadzorniku. Prema pisanju medija, radilo se o dječacima starima 13 i 14 godina, a sve se odvilo na Zavrtnici.

“Uvijek tako to eskalira nakon prosvjeda. Znamo tko je kriv i tražimo od institucija da poduzmu sve što treba”, kazao je Kajtazi.

Žao mu je što nikada nijedna osoba nije procesuirana zbog napada na Rome.

“Moram reći da nije nikad i to mi je jako žao. U ovom slučaju očekujem od Ministarstva da će poduzeti sve mjere, znaju se počinitelji. Moramo stati na kraj tome. U Međimurju puno puta policajac bez ikakvog povoda tuče moje Rome. U trenutku kad moji Rome vrate, govori se da su neuljudni, da su kriminalci. Na takav način se nikako ne može postupati prema pripadnicima romske zajednice”, zaključio je zastupnik.


Komentari