KAD ĆE VIŠE TO PROLJEĆE? Vakula otkrio kada nas čeka zatopljenje, ali i što očekivati od oborina

Tomislavac (Foto: Zagreb.info)

Nakon iznadprosječno tople veljače, zatekao nas je hladan ožujak. Umjesto proljetnih temperatura čini se kako smo se vratili u one zimske, a HRT-ov meteorolog Zoran Vakula tvrdi kako to nije ni prvi, ali ni posljednji put. Ipak, za Večernji list otkrio je kako nas očekuje zatopljenje.

U ovome tjednu, ponegdje već od srijede, a osobito od petka, govori, slijedi zatopljenje, a temperature će rasti i iznad 15 stupnjeva. Ipak, to ne znači da neće biti i hladnijih razdoblja, no njih je teško dugoročno predvidjeti.

Vakula navodi i kako će ovog proljeća oborine biti prosječne.

“Mogli bismo zaključiti kako je razmjerno mala vjerojatnost i viška i manjka oborine u odnosu na višegodišnje srednje mjesečne i sezonske vrijednosti”, rekao je.

A isto nas očekuje i s temperaturama od travnja do lipnja.

“Temperature će većinom biti čak i više od prosječnih – i sezonske, i svakog od mjeseca. Pritom se ne smije zaboraviti kako je riječ o srednjoj temperaturi za dulje razdoblje, unutar kojega će biti kojekakvih odstupanja. Ta se odstupanja ne mogu pouzdano prognozirati ni 2 – 3 tjedna unaprijed, a posebice ne više mjeseci unaprijed”, zaključuje ovaj meteorolog.


Komentari