Juričan poslao pismo podrške kolegi Sedlaru: Dao mu je nekoliko savjeta za scenarij njegovog filma o potresu

Dario Juričan danas je u objavi za medije poslao otvoreno pismo podrške kolegi redatelju Jakovu Sedlaru

Podrška koju mu želi pružiti odnosi se na njegov film „Zagreb 2020. prije i poslije potresa“, za koji je nedavno dobio 242.000 kuna od zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Podsjetimo, nedavno je izašla vijest prema kojoj su Sedlaru odobrena sredstva za snimanje ovog filma, a uključila se i turistička zajednica grada Zagreba koja će mu ustupiti snimke potresa u, kako kažu, promotivne i turističke svrhe.

Uz pismo, Juričan je u objavi za medije priložio i fotografiju Jakova Sedlara kako prima nagradu Grada Zagreba 2017. godine.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani kolega Sedlar,

želim vam prvo čestitati na još 242.000 kuna koje će vaša tvrtka dobiti od zagrebačkog Gradskog ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša za snimanje filma „Zagreb 2020. prije i poslije potresa.“

Filmom će biti obuhvaćeno (kako stoji u Obrazloženju gradonačelnika Bandića):

„Ključni kadrovi Zagreba prije potresa, sa svim detaljima i ljepotama koje je Zagreb nudio, kao i kadrovi potresa koji je Zagreb tragično vratio unatrag.“

Ja bih vam tu želio iznijeti nekoliko prijedloga za scenarij – ključne kadrove, kako to stoji u obrazloženju.

Na Gračanskoj cesti 145f snimio bih tajni penthouse kojim se koristio i raspolagao gradonačelnik Milan Bandić. Gospodin gradonačelnik je optužio sugrađane da nisu ulagali u svoju imovinu, a on, gradonačelnik, mora se priznati – je, itekako! Riječ je o solidnoj novogradnji nakrcanoj Armani pločicama i Fendi namještajem, što je bio pravi podvig obzirom na njegovu plaću. Žao mi je jedino što naš gradonačelnik niječe taj stan, umjesto da se njime ponosi. To bi po meni bio prvi ključni kadar. Drugi i treći ključni kadrovi bi bili gradonačelnikovi preostali tajni stanovi, oni kojima se koristio i raspolagao na  adresama Kruge 5 i Horvaćanska cesta 75 u Zagrebu.

Četvrti ključni kadar bio bi penthouse gradonačelnika u Bužanovoj koji tvore dva spojena stana ukupne površine 240 m2. On tamo u jacuzzi kadi, okružen Fendi krevetima, ormarima i stolovima donosi bitne i teške odluke po sudbinu našeg grada!

Mudri gradonačelnik je i tu, za razliku od njegovih podanika, dobro uložio u svoju imovinu.

Trebalo bi pokazati kako tu nema napuklina ni prije ni poslije potresa, a  svi ti ključni kadrovi moći će se koristiti u promotivne turističke svrhe.

Kadrovi koji su (prema Obrazloženju) „Zagreb tragično vratili unatrag“ bili bi po mom slobodnom sudu izbor Bandića za gradonačelnika Zagreba 2005., 2009., 2013. i 2017., te postavljanje Slobodana Ljubičića Kikaša i Ane Stojić Deban na čelo Holdinga.

Moguće je filmu priči i s jedne drugačije, igranofilmske perspektive:

Gradonačelnik Bandić kao Samson drži zidove da se Gornji grad ne sruši.

Ili, kao Superman on otkopava 100 nejači ispod cigli, koje usput rutinski čisti i uredno slaže. Jednom rukom drži jedan toranj katedrale, drugom drugi – da ne padne na nejač!

Trebalo bi ubaciti i Gospu koja će intervenirati da ne bude veće štete, a Bandić kleči i pridružuje joj se u molitvi.

Držim da bi ovaj igranofilmski rekonstruktivni pristup bio bliži Gradonačelnikovoj personi, a i vašem filmskom rukopisu, uvaženi kolega Sedlar.

Nadam se da ćete sa svim vaši obvezama kao vrijedni radnik u HNK Zagreb i savjetnik skoro-pa-akademika Damira Borasa uspjeti iznači vremena za što bržu realizaciju ovog filma.

S nestrpljenjem očekujem premijeru vašeg filma!

Srdačno

Dario Juričan, redatelj”


Komentari