Juričan optužio Medveda za ‘prikrivanje Bandićevih majstorija’, Ministarstvo ga oštro demantiralo!

Zagrebački redatelj Dario Juričan godinama provodi opsežne istrage vezane za gradonačelnika Milana Bandića i njegove suradnike, ovoga puta došao je do saznanja o prodaji stana Bandićevom članu stranke, po iznimno niskoj cijeni i pri tome optužio ministra branitelja Tomislava Medveda kako prikriva navedeno.

“Izgleda da je članovima stranke Milana Bandića svaki dan u godini Black Friday… Tako je Marku Mariću, predsjedniku Vijeća Mjesnog odbora Peščenica (stranka BM365) Grad Zagreb prodao stan za samo 1.345 kuna po kvadratu, a što mu je omogućeno izračunom Ministarstva branitelja”, piše Dario Juričan.

Juričan navodi kako je Milan Bandić gradski stan od 39,92 m2 Mariću stan po smiješnoj cifri od nešto više od 53 tisuće kuna.

“Ministarstvo je dopisom (klasa: 371-06/02-0001/2242, urbroj: 522-04/2-1-15-11) dostavilo Gradu Zagrebu izračun cijene predmetnog stana, te je na osnovu tog izračuna Milan Bandić gradski stan od 39,92 m2 prodao Mariću, jednom od osnivača stranke BM365, za tričavih 53.711,17 kn“.

Jurićan je navedeni dopis tražio od Ministarstva branitelja preko Zahtjeva za pristup informacijama u travnju 2020, a Ministarstvo je isprva odbilo navedeni zahtjev.

“Ministarstvo je prvo odbilo prihvatiti moj zahtjev, pa je povodom moje žalbe Povjereniku za pristup informacijama dalo negativno Rješenje. Na to negativno Rješenje Ministarstva ponovno sam se žalio, pa je Povjernik donio novo Rješenje kojim se Ministarstvu nalaže da mi da traženu informaciju koja je u javnom interesu i na osnovu koje je Marić dobio toliki popust, a što je vidljivo iz akata Gradonačelnika. (www.shorturl.at/ksF23)”,  objašnjava Juričan.

Ministar Tomo Medved nakon osam mjeseci i dalje uporno odbija objaviti dopis o izračunu, genije sada tuži Povjerenika Visokom upravnom sudu, i tako neumorno i maliciozno prikriva još jednu u nizu majstorija Milana Bandića, dugogodišnjeg partnera HDZ-a”, zaključuje redatelj.

Na objavu Darija Juričana, Ministarstvo hrvatskih branitelja zbog točnog i istinitog informiranja javnosti očituje se kako slijedi:

“Navodi da ministar Medved „prikriva Bandićeve majstrorije“ manipulativni su i neosnovani.

Ministarstvo hrvatskih branitelja postupa sukladno zakonima, pravilnicima i uredbama koji se primjenjuju za sve hrvatske ratne vojne invalide na istovjetan način, neovisno o stranačkoj pripadnosti i suprotno onome što se u navedenoj objavi aludira.

U konkretnom slučaju, napominjemo kako je Zahtjev za provođenjem postupka utvrđivanja prava na stambeno zbrinjavanje dostavljen Ministarstvu prije mandata ministra Medveda, odnosno 2015. godine, što je još jedan pokazatelj neutemeljenosti takvih tvrdnji.

Tadašnje Ministarstvo branitelja, pod vodstvom bivšeg ministra Freda Matića, provelo je postupak, utvrdilo pravo stranci na kupnju predmetnog stana dana 15. rujna 2015. godine, po uvjetima i cijeni sukladno tada važećem Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, te tada važećoj Uredbi o stambenom zbrinjavanju”, poručuju iz Ministarstva branitelja.

 

 


Komentari