Jurić: ‘Naprosto je nevjerojatno da netko u 2 sata mobitelom samo snima Savu, ako je snimao, mogao je i vidjeti tko ulazi u Savu’

Foto: Screenshot

Matej Periš nestao je u Beogradu prije 11 dana, a potraga za njim još uvijek nije dala nikakve rezultate. Čitav slučaj ispunjen je brojnim nepoznanicama, a vremenski uvjeti otežavaju potragu.

Mreža za opasnost Srbije sudjeluje u potrazi za Matejem. a na Instagramu je objavljena i snimka kako se termovizijskim kamerama pretražuju napušteni objekti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Matejev otac, Nenad Periš govorio je o mogućnosti korištenja drugih načina kako da dođu u trag Matejevom mobitelu.

“Ja sam razgovarao s njima prije nekoliko dana, ja sam otac koji traži sina, i u tom razgovoru ja sam kao netko tko razmišlja o tome 24 sata dnevno, pitao ima li mogućnosti da se koriste neke tehničke mogućnosti koje u ovoj regiji, u Srbiji i okruženju, možda nisu dostupne. Satelitske snimke, bilo što drugo od zemalja koje to posjeduju. Ja sam razgovarao s njima i pitao je li to moguće pa ako je, to treba napraviti, da se eventualno zamoli i da se vidi jer on je imao mobitel kod sebe, taj mobitel je bio isključen, Je li moguće odrediti lokaciju gdje je, je li moguće vidjeti kretanje čovjeka? Ne znam pričam sad nešto što nije moj posao”.

Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu rekao je za HRT kako su ključne tri stvari; prva je snimka koja se pojavila odmah nakon Matejeva nestanka gdje se pojavljuje određena osoba na Savi.

“To je za nas važno pitanje, je li Matej u Savi i ako jest zašto ronioci nisu odmah idući dan krenuli u potragu. Ako to nije Matej, tko je onda plasirao tu snimku i kada je snimka nastala” rekao je Jurić.

Druga nepoznanica odnosi se na Matejev mobitel.

“Nitko ga nije spominjao proteklih dana, a svi koji su u ovoj tematici znaju da kad se mobitel ugasi da se može locirati zadnja lokacija. Mislim da bi ona, a možda i eventualna prepiska na mobitelu mogla puno toga pokazati” rekao je.

I treća stvar su nadzorne kamere.

U javnost je izašao samo dio Matejeva kretanja. Pitanje je zašto taj drugi dio njegovog kretanja nije iznesen u javnost? Ako se dio prikazao i nije remetio istragu, onda ne postoji razlog da se ne prikaže i taj drugi dio njegova kretanja, rekao je Jurić.

Osim toga pita se tko je čovjek u Savi i zašto je tada puštena snimka. U javnost je izašao samo dio Matejeva kretanja.

“Naprosto je nevjerojatno da netko u 2 sata mobitelom samo snima Savu, ako je snimao, mogao je i vidjeti tko ulazi u Savu” rekao je Jurić.

Nelogičnosti

Prvi šef Interpola u Hrvatskoj i bivši načelnik uprave za operacije SOA-e Ante Letica, komentirao je za RTL nelogičnosti čitavog slučaja, uključujući snimke koje nisu objavljene.

“Krije li se u njima rješenje zna srpska policija. Oni ne objavljuju zbog toga što su zauzeli takav stav da će kada budu imali nešto konkretno da će oni to objaviti. Ne znam da li ih kriju, ali sigurno su ih koristili u sagledavanju cijele situacije i u potrazi” rekao je Letica.

Matejevi prijatelji

“Oni su također jedan misterij ne samo zbog šutnje nakon poligrafa nego i zbog vremenskog prijavljivanja Matejeva nestanka.

Oni su to kasno prijavili. Međutim, policija ovako i onako traži da protekne 24 do 48 sati od saznanja o nestanku do toga da se pogon policije pokrene. Oni su tamo zasigurno bili ispitani i uzete su njihove izjave. Poligrafski su ispitani i to je vjerojatno i dobrovoljan pristanak na poligraf. Drugo, njima je vjerojatno izvršen pretres stana, vozila i njihovih osobnih stvari jer to je jedan od kriminalističkih temelja, odatle se počinje.

Zašto ne govore, pa vjerojatno im je tkao sugerirano da ne govore, da ne daju izjavu da ne bi naštetili potrazi za nestalim” rekao je Letica.

Snimka u Savi

“To je jedna strašna snimka. Ne znam tko ju je pustio. To nije snimka s nadzornih kamera. To je snimka s mobitelom. Vidi se osoba da pliva u Savi u vrijeme kada nije vrijeme kupanja, kada je zima, kada je Sava visoka i opasna. Nitko od tih nije pozvao vatrogasce, policiju ili nekoga da pomogne tom čovjeku koji pliva u Savi.

Ta snimka govori da smo izgubili neki osjećaj odgovornosti, empatije. Ne znam bi li to mogao biti Matej. Njegov otac je rekao da na toj snimci vjerojatno nije Matej. Srpska policija ima puno više podataka i oni će dati na odgovore na neka pitanja” rekao je.

Tragovi

“Svi ti tragovi su u svakom svom segmentu ključni. Mobitel u smislu s kim je on razgovarao. Taksist je bitan da odgovor što je on tražio, je li on bježao od nekoga, da li se sakrivao, da li je tražio pomoć, da li mu je bilo slabo, da li je želio da ga se odvede u apartman” rekao je Letica.

Prva izjava prijatelja

Tek deseti dan nakon nestanka 27-godišnjeg Splićanina, u javnosti je izašao njegov prijatelj koji je tu večer bio u društvu.

“Najbitnije je da istinu znaju oni koji nas poznaju i oni koji trebaju znati kako bismo sačuvali svoju privatnost i mir, a s ciljem da i dalje budemo maksimalna podrška Matejevoj obitelji i svim istražnim organima koji sudjeluju u njegovom pronalasku” rekao je za Kurir M. B..

“Internet je pun laži i neistina. Gospodin Nenad Periš govori u ime svih nas” zaključio je.

Komentari