JOŠ TJEDAN DANA DO NOVOG MODELA ZBRINJAVANJA OTPADA! Kazne se bliže, a građane i dalje muče dva itekako važna pitanja

Smeće u Dugavama (foto: čitatelji)

Još je samo  tjedan dana ostalo do novog modela sakupljanja komunalnog otpada u Zagrebu.

Prvi podzemni kontejneri već su u Masarykovoj, u sklopu micanja kontejnera na mjestima gdje ih se ne može maknuti s ulica u dvorište, a kako je Zagreb.info ranije pisao, na više od 500 lokacija diljem grada mogu se kupiti nove vrećice za otpad.

No, kako će to funkcionirati u praksi, građani će doznati tek od 1. listopada, a u javnosti još uvijek ima zabrinutosti oko novog modela.

Građane najviše muče dva pitanja, koja kao da su pročitana s naslovnice knjige francuskog filozofa Michela Foucaulta: “Nadzor i kazna”.

Digni rukave i kopaj?

U skladu sa zelenim politikama koje vladajući Možemo! zastupa, novi sustav bi trebao poticati razvrstavanje otpada, na način da što se više razvrstava otpad to su manji troškovi koje će korisnici morati platiti na fiksnu cijenu od 45 kuna.

Problem je, međutim, nadzor višestambenih zgrada za koje još uvijek jasno kako pouzdano i pravedno kontrolirati tko razvrstava ispravno, a tko nepravilno i u kojim količinama. Ako se ne dozna tko nepravilno razvrstava otpad, kazne plaćaju svi.

Jedno od rješenja koje su gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi suradnici već komunicirali je zaključavanje smetlarnika i ne ostavljanje kontejnera ispred zgrada kako bi bilo tko izvana u njih mogao bacati svoj otpad.

Foto. Čistoća

Na društvenim mrežama nerijetko buknu rasprave u kojima se građani žale kako gradska vlast možda očekuje da bi oni trebali “cinkati” svoje susjede ako ne razvrstavaju otpad.

No početkom rujna Tomašević je ponudio jedno drugo rješenje.

“Spremnici moraju biti pod kontrolom stanara. To je najvažnije. Ako netko baci meso u kantu za papir, onda taj papir ne vrijedi ništa. Kazne su predviđene zakonom, u svim gradovima. Znači ako se ne otkrije tko je krivac, onda svi moraju sudjelovati u plaćanju kaznu sukladno udjelima. Mi ćemo stavljati obavijesti na kante, nećemo odmah ići na kažnjavanje, ali imat ćemo i kamere i komunalne redare, a u najgorem slučaju ćemo otvoriti vrećice pa možda nađemo račune. Našim ljudima je to smiješno, ali tako se radi vani. I njima to više nije smiješno. Mi nikad u gradu nećemo imati red ako se nećemo držati pravila”, naveo je gradonačelnik, pozivajući se na praksu u inozemstvu.

Učenje prije kazne

No, uz Tomaševićevo naglašavanje kako neće odmah ići s kaznama, iz grada su više puta istaknuli kako se najviše oslanjaju na edukaciju.

Pokrenuta je stranica “Kužiš nove vrećice”, na kojoj, osim informacija o novom modelu prikupljanja otpada, također stoji i interaktivna karta svih mjesta gdje se nove vrećice mogu kupiti.

Također, najavljeno je i kako će dio Zagrepčana imati pravo i na besplatne vrećice, koje se dijele upravo ovog vikenda.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

“Za kućanstva s područja mjesnih odbora Hrelić, Jakuševec i Mičevec ovaj vikend dijele se besplatne ZG vrećice za razdoblje od sljedećih 6 mjeseci. Građani će moći preuzeti 100 besplatnih vrećica (4 x 20 L / tjedno za svako kućanstvo, odnosno 10 paketa s po 10 vrećica za miješani komunalni otpad) na 4 lokacije tijekom vikenda od 8 do 13 sati”, objavili su iz Grada Zagreba prošlog utorka.

No, dok su nekima vrećice besplatne, bilo je nezadovoljstva među onima koji će ih morati platiti. Pitanja redovitosti odvoza te nezadovoljstvo aktualnim nakupljenim otpadom u gradu, ističu se kao glavne zamjerke i dileme oko promjena koje stižu kroz tjedan dana.

“Smatram da je to samo još jedna glupost od Tomeka. Što ste birali to i imate. Sad lijepo na balkon i plješćite mu za vrećice”,  “Dok su vrećice bile besplatne, bilo je smeća, kako li će tek sad kad ih treba kupiti”, “Ideja je dobra, ali meni osobno su to puno prevelike i preskupe vrećice, jer ionako sve razdvajam pa mi ne ostaje puno komunalnog otpada. Predlažem i čisto male vrećice, jer dok napunim jednu ovu veliku vreću, umrijet ću od smrada. Mi penzioneri ionako jedva spajamo kraj s krajem, sve razvrstavamo i nemamo puno otpada”, neki su od odgovora čitatelja Zagreb.info na našu online anketu.

Od 10 do 40 litara

Podsjetimo, plave vrećice za miješani komunalni otpad dolaze u veličinama od 10, 20 sve do 40 litara, a tu će biti i besplatne žute vrećice za plastiku i metal te smeđe vrećice za biootpad.

Uz njih, za kućanstva stižu i dogovarajući spremnici za razvrstavanje.

U svakom slučaju, novi model samo što nije krenuo, a pitanje kako kažnjavati građane, može biti i jedno od onih pitanja koja mogu ostati bez odgovora, ovisno upravo o tome koliko je edukacija koju je Grad Zagreb pokrenuo, polučila uspjeha.

Detalje o novim vrećicama i njihovim cijenama možete pogledati i u edukativnom video prilogu portala Zagreb.info. Za vas su ga pripremili: voditelj Dalibor Špadina, snimatelj Ivor Kruljac, a montirao je Filip Bojić.


Komentari