JOŠ JEDAN UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA: Svi će morati imati turbo-bojlere, evo koliko koštaju

Pixabay

Europska komisija u idućim mjesecima, a najkasnije do kraja ove godine mora preispitati učinke svoje zabrane stavljanja na tržište turbo-bojlera i rezervnih dijelova za njih, na snazi od 2015. godine. Ne dođe li do promjena, ta bi uredba mogla značajno financijski ugroziti oko 75 tisuća hrvatskih kućanstava, najviše u Zagrebu i Osijeku, koja imaju turbo plinske bojlere C kategorije, starosti do 20 godina, piše Novi list.

Od 2015. godine je obavezna ugradnja kondenzacijskih, energetski učinkovitijih bojlera u sve novogradnje na plin, dok ostali potrošači svoje dotrajale turbo-bojlere koje više nije moguće popraviti postupno moraju također zamjenjivati kondenzacijskim uređajima koji su jako skupi i komplicirani za ugradnju. Primjerice, za zgradu od četiri stana, taj trošak bi iznosio oko 3.300 kuna po stanu.

U slučaju da Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova odobri dodatna sredstva za program energetske obnove, bit će raspisan i novi javni poziv za obnovu višestambenih zgrada, u koju bi bila uključena i mjera rekonstrukcije dimovodnih instalacija zbog uvođenja kondenzacijskih bojlera.

Dok se to ne dogodi, iz Hrvatske gospodarske komore otkrivaju da bi Fond za zaštitu okoliša nacionalnim sredstvima mogao građanima sufinancirati preinake dimnjaka, odnosno zamjenu bojlera.

Ministarstvo gospodarstva je predložilo odgodu primjene zabrane dok se ne iznađe model koji će omogućiti financijski prihvatljivi prelazak na kondenzacijsku tehnologiju.


Komentari