Još jedan SDP-ovac bi mogao razmišljati o kandidaturi za gradonačelnika? ‘Nije se baš cijeli SDP u Zagrebu osamostalio od Bandića…’

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kandidat za člana predsjedništva SDP-a Alen Čičak komentirao je aktualna kretanja u metropoli, osvrnuvši se posebno na smještaj građana pogođenih potresom te lokalne izbore koji Zagrepčane čekaju na proljeće.

Izjavio je tako da vjeruje kako su njegove bivše kolege iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom učinili sve da ljudima pogođenima potresom stave što više stanova na raspolaganje. Ipak, komentirao je i kako to vjerojatno nije bilo dovoljno s obzirom na činjenicu da su ti ljudi mahom nezadovoljni, no i da se teško moglo napraviti nešto više.

“U puno situacija su prostori kojima je upravljao Grad Zagreb stavljeni na raspolaganje raznim osobama bez kriterija. Je li to bilo čuvanje stanova, nekakvi suspektni ugovori o najmu ili zakupu… Zagreb ne može biti primjer kako se upravlja vlasništvom”, komentirao je situaciju s nekretnina u gradskom vlasništvu.

Rekao je da se nejasnim kriterijima i netransparentnosti uskraćuju nekretnine mnogim ljudima kojima bi stanovi bili nužni egzistencijalno ili bi pak poslovne prostore onima koji bi ih bili kadri koristiti daleko efikasnije.

“Imali smo nedavno situaciju da je jedna osoba dobila 30-ak prostora, a ti kriteriji nikada nisu objavljeni”, rekao je i ustvrdio da su i “članovi kabineta predsjednice dobivali prostore bez kriterija.”

Upitan o odnosu između zagrebačkog SDP-a i još uvijek aktualnog gradonačelnika Milana Banića, Čičak je rekao kako se možemo “zavaravati i govoriti da se dio tog SDP-a definitivno osamostalio od Milana Bandića, ali je činjenica da to nije.”

“Mi i dalje imamo ljude koji su egzistencijalno ovisni jer su zaposlenici Grada ili Holdinga i aktivno pokušavaju sudjelovati u političkom radu SDP-a. Dovoljan vam je primjer da kad Bandić ovisi o jednoj ruci, mi ne možemo neizglasati proračun, jer osoba koja je izabrana u Skupštinu, ne želi aktivirati mandat jer je zaposlena u Gradu. O tome govorim već 10 godina, otkako je Bernardić izabran za predsjednika gradske organizacije, da se SDP mora jasno distancirati od Bandića. SDP inače nikada neće imati onu snagu da bude vodeća stranka u Zagrebu. A ako nije vodeća stranka u Zagrebu, SDP nema izgleda postati vodeća stranka u Hrvatskoj”, kazao je.

On, za razliku od nekih svojih stranačkih kolega ne smatra da bi SDP trebao dati podršku kandidaturi Tomislava Tomaševiča, već se priklonio struji koja želi vidjeti SDP na vlasti u metropoli.

“Često se u javnosti provlači teza da samo treba maknuti Bandića i da će problem biti riješen, ali najbitnije je da mi kao SDP počnemo nuditi rješenja građanima, a onda ćemo sa svim progresivnim snagama lako stvoriti frontu i pronaći kandidata”, smatra.

Konačno, na pitanje bi li mogao sebe samog vidjeti kao tog zajedničkog kandidata, rekao je da je prije dvije i pol godine izišao na izbore, ali ga takvim nije vidjela i većina oko njega:

“To ne znači da kroz tri mjeseca neću drugačije razmišljati.”


Komentari