Još jedan prosvjed: Sutra se prosvjeduje i protiv Vatikanskih ugovora

Foto: Darko Tomas / CROPIX

SUTRA se u centru Zagreba održava sedmi prosvjedni skup Raskid!, a prosvjednici će se i ove godine okupiti zbog Vatikanskih ugovora za koje smatraju da negiraju odredbu Ustava Republike Hrvatske kojom su vjerske zajednice odvojene od države, piše Index.

Organizatori prosvjeda su udruga Protagora, Ateisti i agnostici Hrvatske te Pokret za sekularnu Hrvatsku, a potonji su uoči prosvjeda poslali priopćenje kojim zainteresirane pozivaju na prosvjed.

“Zašto vas smeta kad mladići siluju curicu, a šutite kada to rade svećenici?”

“U svjetlu novih zbivanja i prosvjeda “Za djevojčice”, jeste li znali da je Crkva jedina institucija koja posjeduje dokument kojim si kroz 40tak stranica propisuje formule, kako postupati u slučajevima kada se svećenike optuži za seksualne zločine nad djecom, ženama, muškarcima i životinjama?

Glavna stavka koja se proteže na svih 40 stranica je – tajnost

Veća kazna bi snašla onoga tko prekrši tajnost svih podataka i aktera nego onoga kome bi se dokazala krivnja.

Najgore što se može dogoditi onome kome se dokaže zločin je da ga prebace u drugu župu, ili u najekstremnijim slučajevima, da više ne bude svećenik, a onome tko prekrši zakon tajnosti – ekskomunikacija.

Koliko djece je propatilo zbog toga što su svi bili u strahu od isključenja iz zajednice vjernika, nećemo nikada saznati.

Dokument je izdan i potpisan 1962. godine od takozvanog “dobrog pape” Ivana XXIII. Dokument je 2001. je dobio svojevrstan aneks potpisan od pape Benedikta XVI, tadašnjeg kardinala Ratzingera.

Dokument se zove „Crimen Sollicitationis“ i možete ga na naći online

Postavlja se pitanje, zašto vas smeta kad mladići siluju curicu, a šutite kada to rade svećenici?

Pozvali i na prosvjed “Pravda za djevojčice”

Ako smatrate da trebamo državu u kojoj se Crkveni zločini neće zataškati samo zato što su Crkveni, u kojoj mora postojati sloboda vjerovanja i sloboda od vjerovanja, podržite nas u 5 do 12.

Vidimo se u subotu, na prosvjedu “Pravda za djevojčice”, a odmah nakon tog prosvjeda – idemo na Raskid!7 #raskid #pravdazadjevojcice”, stoji u priopćenju organizacije Pokret za sekularnu Hrvatsku.


Komentari