Jesu li stvarno cijene niže u inozemstvu? ‘Tamo zato svi rade dva ili tri posla da bi preživjeli’

Građani u kupovini (Foto: Damjan Tadic/ CROPIX)

Razlika između Hrvatske i Njemačke je u životnom standardu, ali i cijenama prehrambenih proizvoda. No, umjesto da one budu više u Berlinu nego u Zagrebu događa se upravo suprotno.

Vratili se s godišnjeg iz Hrvatske pa poručili: ‘Baš mi vas je žao, pa Njemačka je duplo jeftinija’

Nivea krema od 400 ml u jednoj drogeriji u Hrvatskoj košta 11,25 eura, dok ista ta krema u istoj drogeriji u Austriji košta 5,29 eura, otkriveno je na video snimci koja je osvanula na društvenim mrežama.

Na Redditu se vrlo brzo povela žestoka rasprava o tome koliko su cijene porasle i koliko su isti proizvodi jeftiniji u drugim zemljama nego li u Hrvatskoj.

Lijekovi, ilustracija (Foto: Nikola Vilic / CROPIX)

Dezić danas košta pet eura

“Nekad sam kupovao dezić na akciji za 16-ak kuna. Danas je taj isti malo manje od pet eura”, požalio se jedan korisnik u komentaru.

Ovu, za neke pomalo apsurdnu, situaciju, komentirali su i naši čitatelji. Dosta njih se slaže da je život u Hrvatskoj u nekim slučajevima skuplji nego u inozemstvu.

Lijepa voditeljica na ljetovanju dobila račun pa zinula: ‘Fućkaš ono kad ti je na brodu loše’

“I jesu. Ne baš duplo, ali je većina stvari puno jeftinija neg kod nas. A plaće su duplo, čak troduplo veće, ovisi koje zanimanje imate i radite. Ali je zato stanarina uh, naročito Bayern”, piše jedna čitateljica.

Screenshot/Facebook

Veća cijena maslaca i ulja

“Na žalost, to je istina. Od maslaca, jestivog ulja, a o kozmetici ili dezićima ne treba ni pričati. Postali smo skupi i siromašni, čisto sumnjam da će Plenkovićeve mjere i paketi tu nešto promijeniti”, kazao je jedan gospodin.

Sve nove cijene na jednom mjestu: Ovih 30 namirnica je od 18. rujna znatno jeftinije

Drugi su istaknuli da su veće cijene pogodile cijelu Europu. “Prije tri godine što si mogao uzeti za 20 eura, sada treba 50 eura. Pozdrav iz Njemačke”, piše jedan komentator.

“Da, zato svi u Njemačkoj rade dva do tri posla da prežive. Nigdje nije dobro”, ističe jedna komentatorica.

Kupovina namirnica (Foto: Duje Klaric / CROPIX)

Zemlja trenutno u kolapsu

“Njemačka je toliko trenutno u kolapsu da ne znaju i neće izaći iz toga godinama. A Nijemci su toliko pametni i visoko uzdignuti da ne smiju šetati po vlastitim gradovima jer ih Turci i ostali gu*e kad hoće”, piše jedan čitatelj koji živi u Njemačkoj.

Ovo nikako nemojte raditi dok kupujete u Konzumu: Išli smo provjeriti cijene pa smo kod WC papira dobili prvu opomenu

”Koliko vidim po ponašanju, Njemačka će itekako biti u problemu kad dođe do granice neodrživog i kad krenu rješavati mentalno zdravlje svojih građana, koje je očajno. Prošla su vremena okupacijske čizme! Auf Wiedersehen”, piše jedna osoba.

Foto: Pixabay

Sve je poskupilo u zemlji

“I sve to tako vrijedi dok ne odu u mirovinu, a onda evo ih natrag k nama jer tu bolje žive sa stranim mirovinama, kod nas im je jeftinije (za njih) stan, režije, zdravstveno, prijevoz, zubar, frizer i ostali razni umirovljenički tečajevi, školice, izleti”, piše jedna komentatorica.

Još jedan slučaj pokvarenog mesa: Pronađena opasna bakterija

Neki ipak kontriraju i kažu da nije istina da su cijene puno skuplje u odnosu na druge zemlje Europe. “Otkad je uveden euro sve je poskupilo u Hrvatskoj ili skoro sve, ali je još uvijek jeftinije nego u ostalim zemljama Europske unije. I ne razumijem čemu toliko blaćenje Hrvatske po tom pitanju”, kontrira jedna čitateljica.

“Nije istina, slično je! Meso je kod nas čak jeftinije. Pile devet eura u Lidlu. Sve se to može usporediti. Ali stan, rupu plaćati 900 eura plus režije, dok je penzija 1000, ako imaš sreću 1500”, piše jedna osoba.


Komentari