Jeli ovo konačna mjera za spas demografije? Vlada uvodi dječje kartice za popuste: Evo što je to i kako će se koristiti

FOTO: Pixabay

Od travnja iduće godine Vlada uvodi Dječje kartice s kojima će svi roditelji u Hrvatskoj, bez obzira na broj djece i visinu primanja, moći ostvariti razne popuste i pogodnosti. Kartica će biti u digitalnom izdanju, a bit će besplatna i dostupna putem sustava e-Građani u obliku mobilne aplikacije, piše Dnevnik.hr.

Primjerice, s karticom će biti moguće ostvariti popuste u nacionalnim parkovima, muzejima, kazalištima ili u željezničkom prijevozu.

“Paralelno ćemo raditi na uključenju što većeg broja privatnih partnera, može to biti od trgovaca automobilima, pružatelja određenih usluga, dakle sve one pogodnosti koje roditelji trebaju za svoju djecu”, kazao je za Novu TV Ivica Bošnjak, državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Mnogim roditeljima Dječja kartica bit će dobrodošla jer im većina novca iz kućnog budžeta odlazi na hranu i odjeću za djecu te na školski pribor kada su u pitanju školarci.

Neki, pak, smatraju da uvođenje te kartice neće imati puno efekta.

“Veće plaće, da imaju svi posla, da su svi zadovoljni”, kazao je za Novu TV Dalibor iz Križevaca ističući što bi imalo više učinka.

Sumnjičav je i demograf Stjepan Šterc koji u uvođenju Dječje kartice sluti tek još jedno predizborno obećanje.

“Kad je najava u nekakvoj budućoj varijanti i kad je najava, kad se još uvijek ne zna što zapravo roditelji mogu uz tu karticu kupiti uz kakav popust – onda mi to više sliči zapravo na predizborno obećanje koje će se u nekakvoj doglednoj budućnosti ostvariti po jednom ili drugom modelu”, kazao je Šterc.

Inače, prema posljednjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj je najveći broj obitelji s jednim djetetom – njih više od 400 tisuća. Obitelji s dvoje djece je oko 320 tisuća, dok je onih s troje ili više djece 112.380.


Komentari