Jelena Veljača zadovoljna odazivom na prosvjede: ‘Narod se konačno čuje’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Jelena Veljača jedna od organizatorica prosvjeda na Trgu kralja Tomislava ocjenila je u izjavi za medije da je jako zadovoljna održanim prosvjedom, atmosferom, stavom ljudi i sigurnosti koja se dogodila od prvog prosvjeda prije pola godine. Ta sigurnost je jako vidljiva.

Narod se konačno čuje

“Promjenio se diskurs i atmosfera oko toga može li narod doista sudjelovati u tome što mu se događa. Ovo je bio jedan miran i prekrasan građanski prosvjed. Optimistična sam po pitanju naših zahtjeva koji smo izložili i istaknuti sa ovog prosvjeda. Doista se nadam da je moguće da nas sada čuju oni koju nas trebaju čuti i da je stigao jedan povijesni trenutak kad se narod čuje”, ističe Veljača.

(VIDEO/FOTO) PRAVDA ZA DJEVOJČICE: ‘Pravednije društvo za djevojčice je bolje društvo za sve nas’


Već na idućoj sjednici Vlade trebale bi biti usvojene izmjene Kaznenog zakonodavstva i Zakona o zaštiti u obitelji

O toj činjenici Jelena Veljača kaže da je to velika zasluga cijele inicijative #Spasi me# koja je sve i pokrenula u ožujku ove godine. “Na sve se to predugo čeka, i sve one žrtve koje se nisu usudile govoriti jer nisu vjerovale da će biti zaštićene od sustava. Seksualnog nasilja je zasigurno mnogo više nego što se to kaže gola statistika. Sve zbog straha žena koje to ne prijavljuju, u strahu da ih sustav ne može zaštiti kao žrtve. To je politička činjenica i činjenica koja bi nas sve zajedno trebala jako brinuti”.

Mijenja se kazneno zakonodavstvo: Strože kazne za nasilje u obitelji

Prebacivanje odgovornosti

“Ja strogo osuđujem prebacivanje odgovornosti na aktere civilnog društva, pod time mislim i na medije koji su se jako angažirali oko ovog slučaja u Zadru, kao i javnost koja se osjeća pomalo frusttirana zbog slučaja koji je grozmoran ali je samo kap koja je prelila času. To zasigurno nije odgovornost aktera civilne scene nego samo i isključivo odgovornost jedne druge ili treće vlasti. Javnost je ovdje došla jer se osjeća sigurnima, a kako će se to odraziti na odluke Vlade, Sabora, što svih ostalih institucija to je do njih samih”, poručila je glumica, scenaristica i jedna od organizatorica prosvjeda Jelena Veljača.

Komentari

loading...