Jelena Veljača bijesni na voditelja Dobro Jutro Hrvatska: ‘Maloljetnu Miu Negovetić sveo je na seksualni objekt’

Foto: Facebook/ #Spasime

Nakon što je voditelj HRT-ove emisije Dobro jutro Hrvatska, Davor Meštrović, u jutrošnjoj emisiji najavio spot pjevačije Mije Negovetić riječima: “Uživajmo u Mijinim hlačicama”, ne smiruju se reakcije.

Izjava je u medijima označena kao skandalozna, a malo prije se u grupi na Facebooku oglasila i Jelena Veljača koja je Meštrovića optužla za seksizam. Od njega, ali i uredništva emisije, te vodstva htv-a traži ispriku.

Njezin komentar prenosimo u cijelosti:

“Seksistički komentar voditelja Davora Meštrovića na nacionalnoj televiziji, usmjeren prema MALOLJETNOJ izvođačici Miji Negovetić (17), koja se u javnom prstoru od najmanjih nogu isticala talentom i radom, ne samo da apsolutno neprihvatljiv govor jednog muškarca u javnom prostoru i na medijskom servisu, već je i, nažalost, dobar pokazatelj da se patrijarhalni diskurs još uvijek održava u strukturama poput htv-a za koji građanke i građani plaćaju pretplatu, među ostalim i pod egidom da htv treba imati i razvojnu, didaktičnu ulogu. Gospodin Meštrović ima poziciju moći na kojoj mora pažljivo birati vokabular, ali očito ne shvaća da je mladu, prije svega talentiranu, djevojku sveo na seksualni objekt – i time dao legitimitet svakom muškarcu koji se nj ugleda da učini isto, danas sutra, na ulici, u eteru, u školi, u bilo kojem javnom prostoru. I dok osuđujemo takve komentare prema svakoj ženi, posebno je uznemirujuće i moralno nedopustivo da je usmjeren prema maloljetnoj djevojci. U ime inicijative #spasime zahtijevamo ispriku od gospodina Meštrovića, uredništva emisije, te vodstva htv-a jer ovakav diskurs potiče objektivizaciju žena što stvara plodno tlo za sve vrste nasilja prema ženama pa tako i obiteljsko nasilje. Također, s obzirom da porezne obveznice i obveznici plaćaju i edukaciju voditelja po pitanju rodne neravnopravnosti, bilo bi zanimljivo medijski popratiti kad je zadnji put gospodin Meštrović pohodio istu, pa molimo kolege u medijima da malo ispitaju tko vodi i tko pohodi te edukacije, propisane zakonom.”


Komentari

loading...