Jednom generalu oteo dijete, drugom financirao bijeg: Evo tko je Hrvoje Petrač

Davor Pongracic / CROPIX

Hrvoje Petrač ponovno je na naslovnicama svih hrvatskih medija, no ovoga puta u kontekstu žrtve za sada nepoznatog napadača koji mu je kod zagrebačke Esplanade polomio obje noge i prouzročio potres mozga.

Hrvoje Petrač pretučen u centru Zagreba na putu na svadbu, slomljene mu obje noge

Petračevo ime prvi je put poput bombe odjeknulo nakon otmice sina generala Vladimira Zagorca 2007. godine, no njegov se životopis počeo “šareniti” puno ranije.

Prije Domovinskog rata bio šef predstavništva Volkswagena za bivšu Jugoslaviju. U to vrijeme je pisao i tekstove o poduzetništvu za dnevni list Vjesnik. Nakon uvođenja hrvatskog dinara početkom devedesetih sudjelovao je u zamjeni jugoslavenskih dinara za njemačke marke.

Sukob sa Sliškom

Prvo snažnije zanimanje u javnosti je izazvalo objavljivanje stenograma Petračevih telefonskih razgovora u jugoslavenskom listu “Nedeljni telegraf” koji su bili označeni kao državna tajna. Transkripti razgovora koje je policija duže vrijeme prisluškivala otkrili su njegovu umiješanost u međunarodni šverc drogom i cigaretama, sukob s Vjekom Sliškom, veze u obavještajnim strukturama u vrijeme HDZ-a i pojačan poslovni apetit u vezi s vojnom industrijom.

Sredinom devedesetih osniva “Petrač osiguranje”, a preko tvrtke “Petrač leasing” se bavio i prodajom automobila. Kasnije je od tih tvrtki stvorio “Kaptol grupu”, u okviru koje je bila i “Kaptol banka” čiji je osnivač unuk prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, Dejan Košutić.

Pomagao Gotovini u bijegu?

U lipnju 2004. godine dospijeva na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlje članice Europske unije zbog sumnje da pomaže u skrivanju osoba optuženih za ratne zločine. Haški tužitelji su tvrdili da je Petrač bio dio kruga koji je politički, financijski i medijski pomagao Anti Gotovini koji je tada bio u bijegu. Tužiteljstvo je bilo sigurno da je on odigrao važnu ulogu u svim dotadašnjim akcijama koje su bile povezane s uhićenjem Ante Gotovine.

Otmica sina generala Zagorca

2004. godine je došlo do otmice sina generala Vladimira Zagorca koji je s Petračem bio u prijateljskim odnosima. Nakon što je policija uhitila počinitelje otmice, sud je podigao optužnicu protiv njih ali i protiv Petrača za kojeg se ispostavilo da je nalogodavac. Zagorec je tada za sinovu otkupninu otmičarima platio 750 tisuća eura. Uhićen je u Grčkoj 2006. godine, a tada je tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu poručio da je počinio političko samoubojstvo. Tijekom suđenja je optužio generala Zagorca za krađu dijamanata iz Ministarstva obrane zbog čega je general osuđen na sedam godina zatvora, a Petraču je potvrđena prijašnja presuda od 6 godina

Milijunski imetak

Iz zatvora u Popovači je izišao u studenom 2011. godine, a godinu dana kasnije Općinski sud u Zagrebu je donio presudu po kojoj on i Ivan Mateković moraju Zagorcu vratiti 750 tisuća eura otkupnine s kamatama. 2016. godine je umirovljeni general Zagorec pokrenuo ovrhu nad nekretninama u vlasništvu Hrvoja Petrača jer mu nije isplatio naknadu štete za otkupninu.

Imovina Hrvoja Petrača je 2005. godine bila procijenjena na 23,5 milijuna eura, a proširenjem poslova u inozemstvo i ulaganjem u nekretnine i vinogradarske djelatnosti, njegov imetak se posljednjih godina znatno uvećao, piše Dnevno.


Komentari