Jedna zagrebačka srednja škola uvela harač: 100 kuna po učeniku

Pixabay (ilustracija)

Učenike jedne strukovne škole u Zagrebu na prvom je satu nove školske godine dočekala i jedna neugodna novost – od ove su godine dužni plaćati dodatnu participaciju.

Nije neobično da neke škole uz uobičajene troškove koje plaćaju roditelji, uvode i dodatne troškove participacije za učenike. Iako su to inače strukovne i umjetničke škole gdje je učenicima za rad potrebna veća količina različitih materijala, povećane troškove je od učenika zatražila i Druga ekonomska škola.

Kako stoji na stranicama škole, ova se participacija ne odnosi na učenike prvih razreda koji su taj iznos platili pri upis. Uz informacije o početku nove školske godine, naveli su do kada učenici moraju platiti dodatne troškove i ostavili podatke za uplatu.

“Nastava u školskoj godini 2019./2020. počinje u ponedjeljak 9. 9. 2019. u 10,00 sati. Prvi tjedan nastava je u prijepodnevnom turnusu te će ostale dane u prvom tjednu nastava počinjati u 8,00 sati. Učenici prvih razreda trebaju doći ranije te prije nastave na ulazu u školu vidjeti u koji su razred raspoređeni. Novi učenici drugih, trećih i četvrtih razreda te ponavljači iz naše škole trebaju u 9,45 sati doći u tajništvo (soba 4./II. kat) te vidjeti u koji su razred raspoređeni.

Svi učenici škole od ove školske godine plaćaju participaciju u povećanim troškovima obrazovanja u iznosu od 100,00 kuna. Učenici prvih razreda participaciju su platili prilikom upisa, a ostali učenici participaciju trebaju platiti do 30. rujna 2019″, piše na stranici škole.

Roditeljima je poslana i dodatna obavijest o novim troškovima, a potpisuje ju ravnateljica škole Ana Naletilić. U obraloženju navodi da “zbog nedostatka financijskih sredstava i povećanih troškova nastavnog procesa” nisu u mogućnosti “održavati odgovarajuću razinu te je stoga Školski odbor, uz suglasnost osnivača (Gradskog ureda za obrazovanje), donio odluku o uvođenju participacije od 100,00 kuna godišnje po učeniku”, prenosi Index.hr.

Napominju da će novac biti trošen za izvođenje odgojno-obrazovnog procesa te će se na kraju godine podnositi izvješće o trošenju sredstava.

“Žao nam je zbog nepopularne mjere, ali zbog održavanja nastave i mi smo, kao i druge škole, bili prisiljeni uvesti participaciju”, stoji u obavijesti.


Komentari